Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Noile tehnologii digitale in protetica dentara

Profesionistii Zambetului – Noile tehnologii digitale in protetica dentara
Sambata, 9 martie 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitate: Doamna doctor Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara, si doamna doctor Mihaela Palade, medic specialist protetica dentara.
Emisiune sponsorizata de Dental Premier (www.dentalpremier.ro).
Un proiect ARENA Communications.

Astazi, cu ajutorul noilor tehnologii digitale, domeniul proteticii dentare s-a schimbat radical, realizarea unei coroane dentare fiind posibila rapid chiar in cabinetul stomatologic, fara a mai fi necesare mai multe vizite la dentist!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Este o metoda rapida, precisa de a reconstitui unul sau mai multi dinti direct in cabinet. Aceasta inseamna ca totul se poate realiza intr-un timp scurt si intr-o singura vizita. Practic, atunci cand avem nevoie sa facem o coroana sau o fateta, se trece printr-o succesiune de etape, incepand cu scanarea intraorala a dintelui, cu o camera speciala, obtinem apoi un model tridimensional al viitoarei coroane sau al viitoarei fatete, acest design este trimis la o masina speciala de frezat, in care, dintr-un cub de ceramica, obtinem viitoarea restaurare dentara!

Iata care sunt avantajele noii metode!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: In primul rand, este o metoda foarte precisa, pentru ca, printr-un soft special, putem vedea toate detaliile. Exista diverse optiuni de marire a dintelui, pentru a observa si cele mai mici eventuale imperfectiuni, totul ducand la o coroana foarte exacta. De asemenea, aceste restaurari sunt foarte rezistente, foarte durabile. Partea de estetica este asemanatoare cu dintii naturali, intrucat se realizeaza coroane sau fatete integral ceramice. Avantaj pentru pacient, pe langa confortul sporit (pentru ca se renunta la amprenta clasica, cu materiale de amprenta care provoaca senzatii neplacute pacientului, mai ales celui cu reflex de voma exagerat), metoda clasica de amprentare este inlocuita cu scanarea digitala, care este mult mai confortabila si, de asemenea, foarte, foarte precisa. Principalul avantaj al acestei metode este ca se realizeaza intr-o singura vizita, ceea ce inseamna ca se castiga timp si se elimina nevoia de a face mult mai multe vizite, conform metodelor traditionale. Pentru restaurarile unidentare, totul se rezolva chiar intr-o ora, maximum doua ore. Ceea ce este foarte interesant pentru pacient este ca poate previzualiza aspectul viiotarei coroane. Cu alte cuvinte, vede dinainte ce dinti va primi! Pe masura ce se creeaza designul tridimensional al viitoarei coroane sau al viitoarei fatete, pacientul poate urmari, alaturi de medic, crearea noii restaurari, implicandu-se astfel in acest proces.

Pasii concreti pentru realizarea lucrarii protetice conform noilor metode digitale sunt simpli si rapizi!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Prima etapa este preparatia dintelui prin slefuire, in functie de ceea ce dorim sa obtinem, respectiv o fateta, o coroana sau o incrustatie. Slefuirea respectiva este scanata cu o camera intraorala speciala, care sa surprinda toate detaliile, atat dintele pe care lucram cat si dintii vecini, dintii antagonici, felul in care pacientii musca. Se obtine astfel un design digital al viitoarei coroane. Putem sa realizam forma ideala pe care pacientul si-o doreste si, evident, forma potrivita cu fizionomia pacientului. Dupa aceasta secventa, in care este realizat designul digital al coroanei, intreaga restaurare virtuala este trimisa la o masina speciala de frezat, in care, dintr-un cub de ceramica, va lua contur viitoarea coroana dentara. Timpul de lucru este diminuat considerabil. Daca avem o singura restaurare, partea de scanare dureaza cateva minute, iar partea de frezare in masina de frezat dureaza aproximativ 15 minute. Dupa ce restaurarea respectiva este frezata, ii facem inca o proba pacientului, pentru a fi siguri ca se incadreaza perfect, dupa care se trece la o etapa simpla, cea finala, in care se da glazura, respectiv luciul final al viitoarei coroane.

Faptul ca pacientii nu mai trebuie sa treaca prin amprentarea clasica, ci totul se realizeaza cu ajutorul unor scanere intraorale face ca aceasta noua metoda sa fie atat de apreciata de catre acestia!

Dr. Mihaela Palade, medic specialist protetica dentara: Se scaneaza gura pacientului, se scaneaza preparatia, se scaneaza dintii vecini, dintii antagonisti si muscatura. Dupa scanare, cu ajutorul softului, medicul realizeaza preparatia individualizata, in functie de datele primite de catre camera intraorala. Dupa ce medicul realizeaza designul in softul respectiv, informatia se transmite unei masini, care, dintr-un bloc de ceramica, din zirconiu sau din plastic, realizeaza viitoarele coroane, incrustatii sau fatete!

Noile tehnologii ofera, asadar, un confort deosebit pacientului. Totul se desfasoara mult mai rapid, iar rezultatele sunt optime!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Aceasta tehnologie este de mare ajutor medicului, pentru ca putem realiza coroane dentare, putem realiza punti de mici dimensiuni, de asemenea, se pot realiza si coroane provizorii, evident, si definitive pe implanturi si chiar si fatete dentare. Pentru a obtine fatete cat mai estetice, este indicat sa trecem inainte printr-o faza de fatete provizorii, in care deja pacientul isi poate vedea viitoarele fatete si sa comunice cu medicul, sa aleaga impreuna forma ideala, dimensiunea ideala, pentru a obtine rezultatul estetic optim.

Cu aceste noi tehnologii se pot realiza nu doar coroane si fatete, ci si punti dentare de mici dimensiuni!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Tehnologia CEREC este utilizata si pentru a obtine punti de mici dimensiuni, ceea ce inseamna ca, in cazul in care lipseste un dinte, de exemplu, se slefuiesc dintii vecini si pe acesti dinti se poate realiza o punte cu trei elemente, pentru a inlocui un singur dinte lipsa. Pentru a realiza o punte de mici dimensiuni, se trece, de asemenea, prin aceleasi etape. Dupa etapa de slefuire a dintilor, acestia sunt scanati, informatia este introdusa intr-un soft special, se obtine un design tridimensional al viitoarei restaurari, al viitoarei punti dentare. Intreaga restaurare obtinuta virtual este trimisa la o masina de frezat, totul se desfasoara in continuare in cabinet, urmand ca in decurs de maximum o jumatate de ora restaurarea sa fie gata pentru pacient.

Totusi, astazi, in cazul lipsei unui dinte, in locul realizarii unei punti dentare, care presupune slefuirea dintilor alaturati, se prefera inlocuirea dintelui lipsa cu un implant dentar!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: In cazul lipsei unui singur dinte sau mai multor dinti, metoda veche era sa se slefuiasca dintii vecini, din stanga si din dreapta spatiului edentat, pentru a obtine asa-numitele punti dentare. Noi consideram aceasta metoda foarte invaziva, intrucat se „strica“ dinti sanatosi, pentru ca trebuie facut tratament de canal, se ia din structura dintelui. Metoda cea mai corecta este de a reconstitui unul sau mai multi dinti lipsa prin implant dentar. In felul acesta, dintii vecini sunt protejati, ajuta si la mentinerea pe termen lung a volumului osos, iar rezultatul estetic este mult imbunatatit. Restaurarile pe implanturi noi le consideram mai estetice decat restaurarile clasice prin punti dentare, un alt mare avantaj fiind ca aceste coroane pe implanturi se curata mult mai usor. La vechile punti dentare exista neplacerea pentru pacient de a avea tot timpul mancare ramasa pe sub lucrarea respectiva, resturi alimentare care sunt greu de curatat si dau si un miros neplacut al gurii.

Dar cum se curata coroanele pe implanturi?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Tehnica de igienizare a implanturilor este asemanatoare cu tehnica de igienizare a dintilor. In plus, noi recomandam si folosirea dusului bucal, pentru a curata in profunzime si spatiile dintre dinti, folosirea atei dentare, folosirea unor periute speciale interdentare pentru a asigura o curatare completa a coroanelor. Coroanele pe implanturi se ataseaza la implant fie prin cimentare, fie prin insurubare, metoda pe care o consideram de preferat, pentru ca putem avea acces tot timpul si cu usurinta la coroana. O data pe an trebuie facuta igienizarea coroanelor pe implanturi, iar procesul de desurubare este foarte simplu. Restaturarile pe implanturi trebuie supravegheate, ceea ce inseamna ca, macar la sase luni, trebuie sa se faca o igienizare a lor. Exista o mentalitate gresita, conform careia „mi-am pus implanturi, nu mai am nevoie sa le curat“! Implantul nu are aceleasi mecanisme de aparare pe care le are un dinte natural, de aceea, partea aceasta de igienizare este foarte importanta. Asa cum bacteriile adera pe suprafata naturala a dintelui, asa pot adera, evident, si pe suprafata coroanei implantului. De aceea, igienizarea trebuie facuta la sase luni de zile, cel putin, sau macar o data pe an, prin metode profesionale!

Asadar, noile tehnologii digitale din protetica dentara fac ca lucrurile sa se desfasoare mult mai confortabil si mult mai rapid!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Tehnologiile au evoluat atat de mult, incat sunt de mare ajutor medicului si, evident, pacientului care poate sa plece direct din cabinetul stomatologic cu un zambet frumos si sanatos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *