Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Noile tehnologii de realizare a coroanelor si a fatetelor dentare

Profesionistii Zambetului – Noile tehnologii de realizare a coroanelor si a fatetelor dentare
Sambata, 17 august 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitati: dr. Ionut Leahu, medic implantolog, dr. Alexandru Copae,  medic dentist, specialist CEREC CAD/CAM (coroane și fațete dentare într-o oră), si dr. Alexandru Dragu,  medic dentist, specialist CEREC CAD/CAM (coroane și fațete dentare într-o oră).

Emisiune sponsorizata de Clinicile Dr. Leahu (www.cliniciledrleahu.ro, 021 9134). 
Un proiect ARENA Communications.

De multe ori, se intampla sa avem nevoie de coroane si fatete dentare, dar, daca mai demult realizarea acestora dura destul de mult timp, cu noile tehnologii, acestea se pot realiza mult mai rapid. Haideti sa vedem care este rolul coroanelor si fatetelor dentare si care sunt specificitatile lor!

Dr. Alexandru Dragu, medic dentist protetician: Coronitele dentare sunt niste elemente care ne ajuta sa substituim pierderea de tesut dentar. Fatetele dentare sunt niste placute de ceramica sau foite de ceramica care vin si se aplica pe fata exterioara a dintilor. De obicei, se face o confuzie intre coroane si fatete. Coroana imbraca minimum doua parti din dinte; fateta, pana la doua. Avem coroane partiale, coroane totale. Coroanele totale imbraca de jur-imprejur dintele, coroanele partiale imbraca doar o parte din dinte – daca dintele are patru fete sau cinci fete, imbraca trei sau patru din acele fete.

Cum se realizeaza astazi coroanele dentare cu noile tehnologii moderne?

Dr. Alexandru Dragu, medic dentist protetician: Pacientul vine, se aseaza pe scaun, noi slefuim dintisorul cat este necesar… Se scaneaza cu o camera intraorala… pe calculator ne va aparea un model 3D al preparatiei pe care am facut-o in cavitatea orala. Cu ajutorul calculatorului, vom face o modelare 3D a viitoarei coronite, iar la aparatul de frezat se va freza fix designul pe care l-am facut noi pe calculator. Se face o proba la pacient, dupa care coronita intra un pic la cuptor, dupa care se cimenteaza in gura pacientului. Pacientul poate sa manance imediat dupa ce a plecat pe usa noastra…

Chiar imediat? Stiam ca, mai demult, trebuia asteptat aproximativ doua ore pana sa mananci pe dintele respectiv.

Dr. Alexandru Dragu, medic dentist protetician: Acum, datorita cimenturilor adezive, coronita face corp comun cu dintele. Avem o lampa speciala, cu UV, care ajuta sa se intareasca acel compozit. Si se intareste fix in momentul in care am aplicat acea lampa. Inainte, erau niste cimenturi care necesitau o perioada de 30 de minute pana la 2 ore pentru a face priza. Acum, acele cimenturi au fost eliminate si am intrat in noua era, ca sa zic asa, a cimenturilor care fac priza instant si pacientul poate sa foloseasca coronita in acelasi moment.

Unde exista aceste noi tehnologii cu ajutorul carora coroanele dentare se pot realiza in cabinetul stomatologic, chiar langa scaunul pacientului?

Dr. Alexandru Dragu, medic dentist protetician: Aceasta tehnologie este de prin anii 80, a aparut prima data in Statele Unite. Era un aparat destul de greoi si destul de voluminos, dar, cu evolutia tehnologiei, au evoluat si aceste aparaturi si au devenit mult mai compacte si mult mai facile… Si timpul de prelucrare e mult mai facil si pentru pacient, adica… intr-o ora pacientul sa plece cu dintii acasa, e foarte satisfacator si pentru el, si pentru noi!

Noile tehnologii ajuta si realizarea rapida si exacta a fatetelor dentare, iar pentru acestea se fac o serie de simulari, pentru ca, la final, pacientul sa fie cu adevarat multumit!

Dr. Alexandru Copae, medic dentist proteticianFacem aceste simulari numai in momentul in care ne apucam de slefuit dinti si de facut fatete. Pacientul trebuie sa fie suta la suta sigur ca aceea e forma pe care si-o doreste si e exact ceea ce-si doreste… Atat timp cat, la prima proba, pacientul inca acuza ca ar vrea ceva modificat, se poate reinterveni pe simularea aceasta, astfel incat el sa fie, intr-un final, multumit.

Care sunt asteptarile pacientilor in privinta fatetelor dentare?

Dr. Alexandru Copae, medic dentist protetician: Am intalnit pacienti care-si doresc culoare foarte alba – e falsa idee de „Hollywood smile”, unde dintii sunt, toti, superalbi. Dar nu arata natural deloc. Nu ii recomandam. Fatetele trebuie sa vina… sa nu se observe ca sunt fatete, sa arate cat mai natural. Niste fatete reusite sunt fatetele pe care nu le observa nimeni. „Spune… ce dinti faini are! Parca are fatete!” Fiecare preparare a dintelui, fiecare slefuire a dintelui tine cont de cazul clinic. In cele mai multe cazuri, fateta se opreste la limita cu gingia. Nu intervenim mai sus – oricum nu se observa, n-are rost sa intervenim acolo unde nu e nevoie. Dar, in unele cazuri, cand sunt niste dinti care au tratamente vechi sau sunt colorati, suntem obligati sa ne ducem cu preparatia si cu slefuirea mai putin subgingival, ca sa putem sa acoperim defectul acesta de culoare. Dar doar in cazuri speciale. In general, fatetele de dinti sanatosi se fac la limita cu gingia.

Si cum este imbinarea dintre fatete si gingie?

Dr. Alexandru Copae, medic dentist protetician: Intre imbinarea dintre fateta si dinte nu trebuie sa existe niciun spatiu. Absolut nimic. Trecerea trebuie sa fie cat se poate de lina. Sa nu agate, sa nu… Acolo nu trebuie sa retentioneze nimic. Iti faci o limita exacta, pe care tu o umpli cu fateta. Si n-ar trebui sa existe niciun gheb. Problema cu gingiile de asa natura apare atunci cand fatetele nu sunt facute cum trebuie. Ori sunt prea groase, ori nu sunt adaptate bine in limitele preparatiei. Atunci pot aparea probleme. Tot ce ai slefuit tu, de unde ai inceput sa slefuiesti… fateta trebuie sa vina in linie continua de unde ai slefuit tu, sa acopere tot ce ai luat. Nu trebuie sa vina niciun luft, absolut nimic, fie el pozitiv, fie negativ. Fateta, la fel, trebuie sa respecte morfologia dintelui. Dintele are o zona de maxima convexitate, „Ecuatorul dintelui”, care are rolul de a-ti duce bolul alimentar dincolo de marginea gingivala. In momentul in care ai fatetele foarte plate, tot bolul acesta alimentar va impacta direct in gingie si apar probleme atunci…

Si cat anume se slefuiesc dintii pentru fatete?

Dr. Alexandru Copae, medic dentist protetician: Slefuirea, de cele mai multe ori, este asistata de microscop, astfel incat sa slefuim cat se poate de putin din dinte. Pentru o fateta pentru niste dinti drepti, se slefuiesc 0,2 – 0,5 milimetri. Dupa slefuire, la multi pacienti nici nu se observa ca dintii sunt preparati pentru fateta. Dar depinde de caz.

Daca in cazul fatetelor se fac simulari, cum se procedeaza in cazul coroanelor?

Dr. Alexandru Copae, medic dentist protetician: Coroanele realizate cu sistemul CAD/CAM sunt niste coroane frezate cu ceramica, integral din ceramica, de jur-imprejur. Dupa ce ies din masina de frezat, ele mai sunt prelucrate, astfel incat sa aiba o individualizare si luciu. Dupa ce ies din masina de frezat, ramane un reziduu, unde a fost tija de sustinere in cub, e indepartat reziduul si este individualizat prin pigmenti si depusa glazura deasupra, ca sa arate lucios. Dupa ce piesa protetica iese din masina de frezat, este taiat reziduul acela de fixare in cub, iar apoi se face o proba intraorala, astfel incat sa ne asiguram ca totul e exact cum ne arata computerul. Ca nu sunt interferente ocluzale… sa fie mai inalta, sa fie mai mica, sa blocheze in momentul in care faci miscarile mandibulei… Apoi, daca totul este OK, vine la pigmentat si se aplica glazura si cimentarea.

Asadar, realizarea coroanelor si a fatetelor dentare este, astazi, datorita noilor tehnologii, mult mai rapida si mai precisa. 

Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: In ziua de astazi, stim foarte clar ca oamenii sunt din ce in ce mai ocupati, iar mersul la dentist, din pacate, este lasat cam pe penultimul loc, daca nu pe ultimul loc… Atunci, cand, totusi, un pacient ia decizia: „Uite, vreau sa trag o linie si sa-mi aduc sanatatea dentara la zi!” este un eveniment foarte important in viata pacientului. Si tocmai de aceea trebuie sa-l tratam si noi, ca echipa, la fel. Si este foarte important pentru noi ca el sa aiba o experienta exceptionala. Iar asta, de multe ori, vine la pachet si cu un numar de vizite cat mai putine si-ntr-un timp cat mai limitat. Si, atunci, numai aici e foarte important sa folosim aceste tehnologii digitale, in care, daca, in trecut, pacientul avea de refacut sapte dinti, de exemplu, sa punem sapte coroane, trebuia intai sa vina la tratamentele de canal, dupa care trebuia sa slefuim dintii, trebuia sa amprentam dintii… Dupa care trebuia sa vina pacientul dupa prima proba, dupa a doua proba si, in a treia vizita, sa reusim sa-i punem coroanele. Acesta era un aspect. Un al doilea aspect e legat de precizie. Cel mai important lucru, atunci cand imbracam un dinte… e ca atunci cand luam o haina pe noi, o bluza pe noi. Daca bluza e prea larga, o sa bata vantul, daca este prea stramta, e posibil sa se rupa pe mine cand ma misc… Cam asa e si cu coroanele acestea dentare . Ele sunt gandite sa imbrace dintele. Si, atunci, obiectivul nostru este sa reusim sa facem, sa fabrica, o coroana care sa imbrace dintele perfect. Adica nu vreau sa am mult ciment intre dinte si coroana. Si mai vreau un lucru: vreau ca acel ciment sa realizeze o legatura chimica, nu mecanica. E ca si cum, daca am o bluza mai larga, mai pun niste baxuri de vata intre mine si bluza, astfel incat bluza sa stea bine pe mine, sa nu poata fi data jos usor. Cam asa functioneaza cimentul clasic, pe coroanele clasice. Adica e gandit doar sa umple un spatiu, pentru ca nu putem sa le facem foarte precise cu tehnica clasica… Si asta a rezolvat tehnologia digitala! In primul rand, amprenta fiind digitala, optica, informatia este exact, perfect reprodusa pe calculator. Si, in timp real, medicul se poate uita in gura, softul ii spune daca cumva sunt niste unghiuri sau daca mai trebuie sa finiseze ceva… Plus, medicul poate sa mareasca acea imagine foarte mult, sa vada niste detalii extraordinare cand vine vorba de cum a slefuit, cum a pregatit dintele acela. Dupa care… softul este atat de inteligent incat propune un dinte! Softul propune cam cum ar trebui sa arate coroana sau cum sa arate coroanele in functie de ceilalti dinti pe care-i are pacientul. Pe aceasta propunere medicul isi pune amprenta si, din experienta lui si din feedback-ul pacientului, pentru ca, fiind totul digital, poti sa-i arati pacientului, inainte sa dai drumul la frezat: „Uite cum o sa arate dintii tai, uite cum o sa musti si uite cum o sa arate si in zambet!” Putem sa-i aratam pacientului toate aceste detalii! Dupa care… pacientul este OK, medicul este OK, dupa care pleaca comanda catre robotel, care frezeaza din cuburi de ceramica de la o coroana pana la trei coroane deodata.

Astfel, chiar daca avem nevoie de mai multe coroane dentare, acestea pot fi realizate rapid cu noile tehnologii, iar noi putem avea zambetul dorit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *