Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Utilizarea ghidului chirurgical in implantologie

Profesionistii Zambetului – Utilizarea ghidului chirurgical in implantologie
Sambata, 15 decembrie 2018, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitat: Doamna doctor Andreea Dumitrescu, medic dentist.
Emisiune sponsorizata de Clinica Dentara Victoria (www.clinicavictoria.ro).
Un proiect ARENA Communications.

Tehnologiile digitale au  schimbat si domeniul implantologiei! Astazi, pentru inserarea unui implant se foloseste un asa-numit ghid chirurgical, care este o piesa realizata cu ajutorul noilor tehnologii si care ofera o serie de avantaje atat pentru pacient, cat si pentru medicul implantolog!

Dr. Andreea Dumitrescu, medic dentist: Ghidul chirurgical este o piesa pe care chirurgul o foloseste in timpul inserarii implantului, o piesa care, pe cat este de mica, pe atat de mare este tehnologia pe care o are in spate si un sistem de confectionare… El se face pe baza mai multor etape si pe baza unor informatii pe care noi, medicii care confectionam aceste ghiduri chirurgicale si care, practic, le si planificam, le obtinem din cabinetul de medicina dentara.

Pentru realizarea ghidului chirurgical se folosesc analizele obtinute in cadrul unei prime consultatii. Iata in ce constau acestea!

Dr. Andreea Dumitrescu, medic dentist: In cadrul acestei consultatii, pacientului i se efectueaza un set de analize radiologice, ceea ce inseamna imagini, un set de fotografii, pentru a vedea si profilul pacientului, apoi i se face un computer tomograf. Practic, computerul totmograf ne ajuta sa vedem imaginile 3D si pentru viitoarea planificare. Apoi pacientul este programat la un plan de tratament. In urma discutiei cu medicul consultant, care ii efectueaza planul de tratament, pacientul isi da acordul pentru viitoarea interventie. Pacientului i se explica – discutam strict despre implanturi – necesitatea implanturilor si i se explica, de asemenea, multiplele avantaje pe care le are inserarea unui implant. Toate aceste informatii, tot ce inseamna radiologie si planul de tratament ajung apoi la medicul care face planificarea ghidata a implantului.

Iata cum se realizeaza un asemenea ghid chirurgical care va fi folosit ulterior la inserarea implantului si care sunt avantajele utilizarii lui! 

Dr. Andreea Dumitrescu, medic dentist: Medicul care efectueaza planificarea alege cea mai buna pozitie, in functie de situatia pe care o prezinta pacientul pe CT, in asa fel incat sa nu existe riscul, de exemplu, in cazul mandibulei, riscul de a atinge nervul mandibular, risc pe care, in situatia clasica de inserare a implanturilor, medicul chirurg nu era sigur, pentru ca nu avea o planificare exacta. In implantologia clasica, neghidata, care se facea pana acum, riscurile de a atinge anumite structuri anatomice erau mult mai mari. Intr-adevar, medicul chirurg isi facea masuratori pe computerul tomograf, sa vada o dimensiune aproximativa a implantului pe care il poate insera, insa nu erau atat de precise. Si putea, in acest fel, sa refuze multe cazuri, pentru ca situatia era undeva la limita. Noi, practic, in planificare, putem aseza implantul si la micron.

Realizarea ghidului chirurgical se face cu un soft special, in care se introduc anumite analize ale pacientului!

Dr. Andreea Dumitrescu, medic dentist: Este un soft in care noi primim comanda pentru a efectua ghidul chirurgical, comanda care este compusa din toate investigatiile care i se fac pacientului cand soseste la planul de tratament. Asta implica radiografiile, pozele, CT-ul, care este foarte important, si scanarea digitala. Apoi toate sunt suprapuse.

Se pleaca, insa, de la lucrarea protetica viitoare, de care pacientul va avea nevoie pentru a se stabili datele necesare pentru realizarea implantului si pentru realizarea ghidului chirurgical!

Dr. Andreea Dumitrescu, medic dentist: O alta noutate pe care o presupune si un alt avantaj foarte mare este faptul ca noi, in soft, plecam, de fapt, de la planificarea viitoarei coroane care urmeaza a fi pusa peste implant. In felul acesta, venim foarte mult in ajutorul colegilor nostri proteticieni. Pentru ca, in varianta clasica, medicii chirurgi, daca erau situatii la limita, asezau implantul in asa fel incat sa fie foarte bine integrat, dar evitau sau nu puteau sa anticipeze tot ceea ce se intampla la protetica. Si, atunci, proteticianul putea intampina diverse piedici in a realiza o coroana perfecta pentru pacient. Atunci, un alt avantaj major al ghidului chirurgical este faptul ca porneste de la planificarea viitoarei coroane si, apoi, sub aceasta coroana, practic, se face planificarea implantului si a viitorului bont. Si este un avantaj foarte mare pentru pacient, pentru ca pacientul poate vedea deja cum va arata finalul.

Insa, inainte de realizarea efectiva ghidului chirurgical, acesta trebuie supervizat de medicul implantolog!

Dr. Andreea Dumitrescu, medic dentist: Planificarea facuta in softul de realizare a ghidului chirurgical pleaca apoi spre aprobare catre medicul chirurg. Medicul chirurg primeste un raport chirurgical, exact asa se si numeste – Surgical Report, pe care poate vedea, in mai multe planuri, pe mai multe sectiuni, cum va arata viitorul implant in os, in locul in care urmeaza sa fie inserat. Si, atunci, medicul chirurg poate vedea deja, anticipeaza deja ceea ce se va intampla in timpul interventiei, isi ia masurile de siguranta sau eventualele masuri pentru aditie de os… Pentru ca, practic, este analizat si in aceasta analiza primeste pozitia fiecarei spire a implantului si, atunci, cel mai mare avantaj este ca nu exista niciunfel de risc. Adica riscurile de esec sunt reduse aproape la zero. Daca totul este in regula, medicul care a facut planificarea a anticipat corect pozitia implantului, chirurgul isi da acordul, iar raportul se intoarce cu OK-ul de la chirurg din nou la medicul care a facut planificarea. In cazul in care medicul chirurg doreste vreo anumita modificare, se pot modifica dimensiunea implantului, pozitia lui… modificarile pe care le considera necesare chirurgul. Se fac din nou modificarile si se ajunge tot la primirea, pana la urma, a OK-ului din partea chirurgului. Dupa aceea, aceasta planificare pleaca in laboratorul de tehnica dentara, pentru ca, de fapt, ce este ghidul chirurgical in sine, ca piesa? Este o copie a ceea ce se planifica in soft, o copie facuta dintr-o rasina si este printata la o imprimanta 3D. Dupa ce este confectionata in laboratorul de tehnica dentara, el merge in cabinetul de chirurgie si isi asteapta proprietarul!

Ghidul il va ajuta pe medicul implantolog in inserarea implantului exact in locul si in pozitia dorita, ceea ce va aduce o serie intreaga de avantaje!

Dr. Andreea Dumitrescu, medic dentist: Dupa ce comanda ajunge la imprimanta 3D, ghidul chirurgical in sine este printat. Ghidul chirurgical printat este confectionat dintr-o rasina speciala, dar ghidul chirurgical contine in dreptul gaurii unde va fi viitorul implant (unde, de fapt, pacientul este edentat – nu are dinte), contine si un cerc metalic, se numeste SLEEFS, care ghideaza viitoarele freze cu care chirurgul foreaza pentru a crea locasul pentru viitorul implant. Aici intervin, practic, urmatoarele avantaje ale folosirii ghidului chirurgical. Cel mai mare avantaj este, din punctul meu de vedere, pentru pacient, pentru ca transforma intreaga interventie chirurgicala de inserare a unui implant intr-o interventie minim invaziva. Pentru ca tot ce inseamna afectarea gingiei, a osului sunt minime, el fiind ghidat exact pe pozitia unde urmeaza a fi creat locasul de inserare a viitorului implant. Durata de interventie se minimizeaza, exista, de asemenea, si reducerea edemului post-operator, de care majoritatea pacientilor se feresc. Pentru ca, repet, este o interventie minim invaziva si, atunci, este un mare avantaj pentru pacient.

Iata, concret, cum se utilizeaza ghidul chirurgical!

Dr. Andreea Dumitrescu, medic dentist: Ghidul chirurgical, pe langa locasul special unde sunt introduse frezele, este extins si pe dintii vecini ai edentatiei unde urmeaza sa fie urmatorul implant ca punct de sprijin. Este asezat in pozitie, iar apoi medicul, in functie de raportul de forare, pe care il primeste tot de la softul nostru, in urma incheierii cazului, primeste ceea ce se numeste in engleza Trailing Report, in care i se spune exact ce freze trebuie sa foloseasca si exact dimensiunea si masuratorile pana unde trebuie sa foreze. In urma raportului pe care il primeste, deja chirurgul stie la ce sa se astepte de la acest caz, pentru ca el vede toate detaliile: densitatea osoasa, exact pozitia unde se afla implantul… Si, atunci, nu poate avea in timpul interventiei nicio surpriza. Deja este totul pregatit!

Dar rolul ghidului chirurgical nu se sfarseste aici. El mai aduce o serie de avantaje, mai are o serie de utilizari!

Dr. Andreea Dumitrescu, medic dentist: Ghidul este pastrat in cabinet si este folosit in etapa a doua, si anume dupa osteointegrarea implantului, in momentul in care se descopera implantul. Pentru ca, la fel, ghidul ne da pozitia exacta a locului in care se afla implantul si, atunci, la fel, interventia de descoperire devine una minim invaziva!

Toate aceste tehnologii digitale care aduc serioase avantaje in implantologie ii ajuta si pe pacienti sa fie mai putin tematori, mai increzatori in vizita la medicul dentist, pentru ca astfel lucrurile se vor desfasura mai repede, mai sigur si cu mai putina durere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *