Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Rolul tehnologiilor digitale in ortodontie

Profesionistii Zambetului – Rolul tehnologiilor digitale in ortodontie
Sambata, 8 decembrie 2018, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitat: Domnul doctor Ibrahim Wael, medic dentist specialist in ortodontie.
Emisiune sponsorizata de Clinica Dentara Victoria (www.clinicavictoria.ro).
Un proiect ARENA Communications.

Astazi, tehnologiile digitale au schimbat radical si domeniul ortodontiei. Iar pacientii pot constata acest lucru inca de la prima consultatie, cand, pe langa radiografii, computer tomograf si o serie intreaga de fotografii, atunci cand vine vorba de luarea amprentei, aceasta nu se mai face in mod clasic, ci cu un scanner modern, ceea ce are o serie intreaga de avantaje!

Dr. Ibrahim Wael, medic dentist specialist in ortodontie: Cu ajutorul scannerului, se poate reproduce o copie a dintilor, dar si a partilor moi, prin simpla introducere a scannerului si plimbarea de-a lungul arcadelor si partilor moi, fara a fi nevoie de acele materiale de amprenta, mai putin confortabile.

Pe langa precizia pe care o ofera scanarea digitala, acest lucru usureaza foarte mult si comunicarea medic-pacient, medicul putand sa-i arate imediat pacientului care sunt problemele ortodontice pe care le are si sa-i explice cum pot fi corectate!

Dr. Ibrahim Wael, medic dentist specialist in ortodontie: Fix in momentul in care am terminat scanarea, putem sa-i aratam pacientului dintii, dar sa-i si explicam nevoia purtarii unui aparat ortodontic. In metoda clasica, ar trebui sa parcurgem mai multe etape pana vom fi ajuns la posibilitatea de a discuta cu pacientul. Si anume: ar fi trebuit sa luam mulajul, sa-l trimitem tehnicianului si, ulterior, sa primim acele modele din gips, in baza carora se va discuta planul de tratament si nevoia pacientului din punct de vedere ortodontic. In schimb, prin metoda digitala, reproducerea este imediata.

Dar noile tehnologii digitale nu intervin numai in etapa de diagnosticare, ci si in etapa de tratament ortodontic!

Dr. Ibrahim Wael, medic dentist specialist in ortodontie: In momentul in care am ajuns la etapa de tratament, sedinta aplicarii aparatului in metoda clasica se rezuma la utilizarea ochiului uman, care, de altfel, este intr-o oarecare masura limitat din punct de vedere al plasarii acelor bracketi, una dintre variantele de tratament ortodontic.

Cu ajutorul tehnologiilor digitale, insa, inainte de amplasarea aparatului dentar, inainte de amplasarea bracketilor, medicul ortodont studiaza, cu ajutorul unor softuri speciale, unde anume pe dinti este cel mai bine sa fie amplasate aceste elemente!

Dr. Ibrahim Wael, medic dentist specialist in ortodontie: Aceasta usurinta de a manevra dintii virtual ne ofera posibilitatea de a plasa elementele ortodontice cat mai precis. Pentru ca, imaginati-va, eu am posibilitatea de a mari un dinte pe un ecran intreg. Deci am posibilitatea de a vedea o imagine la claritatea si dimensiunea de care am eu nevoie.

Si nu este vorba doar de locul unde trebuie amplasate aceste elemente ortodontice, ci si de amplasarea lor efectiva, pentru ca si in aceasta privinta intervin tehnologiile digitale!

Dr. Ibrahim Wael, medic dentist specialist in ortodontie: Cu ajutorul tehnologiilor digitale, se realizeaza o gutiera, in interiorul careia exista lacase pentru fiecare bracket, ca pozitie, stabilite de medic in functie de diagnostic. Ulterior, medicul ortodont plaseaza bracketii in interiorul gutierei, urmand sa fie transmisa pe dintii pacientului intr-o pozitie fixa. In aceeasi sedinta, se ia gutiera, iar bracketii raman fixati pe dinti.

Este vorba, asadar, de o precizie uimitoare cu care bracketii se pot plasa pe dinti exact in locurile in care vor avea un efect maxim. Iata cum aceste noi tehnologii digitale pot interveni in tratamentele ortodontice, iar aceste tehnologii sunt deja disponibile si in Romania!

Dr. Ibrahim Wael, medic dentist specialist in ortodontie: In SUA si in Europa de Vest, metoda este practicata de ani buni. In Romania, beneficiem de aceasta tehnica de aproximativ 2-3 ani, metoda care, de altfel, ne ofera avantaje serioase. In ceea ce priveste avantajele acestei tehnici, trebuie sa mentionam precizia pe care ne-o ofera plasarea bracketilor si, prin urmare, scurtarea tratamentului ortodontic.

In modul clasic, se faceau diferite ajustari, pana la amplasarea cat mai exacta a bracketilor pe dinti!

Dr. Ibrahim Wael, medic dentist specialist in ortodontie: In metoda clasica, este nevoie de reaplicarea bracketului pentru a ajunge la pozitia finala dorita a dintelui, deoarece, in majoritatea cazurilor, nu se poate aplica in pozitia corecta dorita.

In plus, metoda digitala ii ajuta foarte mult pe pacienti ca ei sa inteleaga progresele pe care le fac in decursul tratamentului ortodontic, ceea ce ii motiveaza, ei avand posibilitatea sa vizualizeze si rezultatul final al lucrarilor, dar si progresele pe care le fac de la sedinta la sedinta!

Dr. Ibrahim Wael, medic dentist specialist in ortodontie: Pe parcursul tratamentului, pacientul, prezentandu-se la controalele lunare, este scanat si i se pot arata miscarile care au fost facute, reproduse in imagine pe calculator. In metoda clasica, nu avem aceasta posibilitate. In cadrul metodei clasice, medicul poate vedea modificarile produse lunar la fiecare control al pacientului, in schimb, pacientul nu poate vedea aceste modificari, care pot fi minore. In cadrul tehnologiei digitale, pacientul, fiind scanat la fiecare control, poate avea posibilitatea de a vedea acele modificari produse virtual.

Iata cum poate pacientul sa vada progresele tratamentului ortodontic!

Dr. Ibrahim Wael, medic dentist specialist in ortodontie: Se compara scanarea cu scanarea din sedinta anterioara si pacientul poate vedea modificarile produse.

Asadar, iata, pe scurt, care sunt avantajele diagnosticarii si tratamentului ortodontic cu ajutorul tehnologiilor digitale!

Dr. Ibrahim Wael, medic dentist specialist in ortodontie: Imi ofera posibilitatea de a suprapune imaginea computerului tomograf sau a radiografiei peste imaginea dintilor. Ulterior, ca eu sa pot pozitiona bracketii in pozitia ideala dorita. In a doua sedinta, medicul ortodont, avand informatiile anterioare, deja poate explica pacientului si varianta de tratament reprodusa virtual, deci pacientului ii pot arata viitorii lui dinti drepti in baza unei simulari. Dupa ce se realizeaza toate calculele si analizele, se da comanda imprimantei 3D pentru a produce o gutiera, in interiorul careia sunt figurate viitoarele lacase ale bracketilor. Aceasta a fost o gutiera de transfer a bracketilor. Mai exista si alta varianta, o serie de gutiere, dar cu actiuni ortodontice, care, de altfel, sunt invizibile pentru pacientii care au nevoie de estetica.

Asadar, tehnologiile digitale sunt extrem de utile in diagnosticare si in realizarea cu succes a tratamentelor ortodontice cu aparate dentare cu bracketi! Totul, pentru un zambet frumos si sanatos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *