Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Rolul tehnologiilor digitale in obtinerea zambetului dorit

Profesionistii Zambetului – Rolul tehnologiilor digitale in obtinerea zambetului dorit
Sambata, 24 noiembrie 2018, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitata: Doamna doctor Corina Tirlea, medic dentist.
Emisiune sponsorizata de Clinica Dentara Victoria (www.clinicavictoria.ro).
Un proiect ARENA Communications.

Un zambet frumos ne poate face mai placuti celor din jur, dar ne modifica si propria noastra stare! Ne poate face mai optimisti, mai increzatori in propriile noastre forte! Pe scurt, zambetul ne poate ajuta in obtinerea succesului. Dar, pentru a obtine un zambet frumos si sanatos, majoritatea dintre noi are nevoie de ajutorul medicilor stomatologi!

Dr. Corina Tirlea, medic dentist: Oamenii isi doresc sa arate cat mai bine si acest lucru include si zambetul. Zambetul poate fi modificat cu ajutorul tehnologiei digitale, urmand zona de zambet, de la canin la canin sau premolar, depinde de cat de larg este zambetul fiecarui pacient in parte!

Pentru obtinerea zambetului dorit, pentru configurarea estetica a dintilor care se vad atunci cand zambim, totul incepe, bineinteles, cu o prima consultatie, care cuprinde mai multe analize!

Dr. Corina Tirlea, medic dentist: O radiografie, un eventual tomograf… Se realizeaza, astfel, si anumite poze, atat intra-, cat si extraorale, adica cu zambetul si cu fata pacientului. Si, bineinteles, cu ajutorul tehnologiei digitale, vom avea nevoie si de o scanare.

In determinarea zambetului dorit pentru realizarea viitorului zambet, este esentiala comunicarea medic-pacient!

Dr. Corina Tirlea, medic dentist: In urma consultatiei, sunt pacienti care spun clar ceea ce isi doresc si noi transpunem acest lucru sau sunt pacienti care ne lasa pe noi sa dezvoltam aceasta schimbare a zambetului.

Iata, concret, care sunt pasii pentru obtinerea zambetului dorit!

Dr. Corina Tirlea, medic dentist: Pacientul, dupa ce vine la consultatie, va urma o prezentare de plan de tratament, unde el poate sa afle si eventualele costuri, si tipurile de lucrari pe care noi le putem realiza in urma cerintelor lui… La prezentarea planului de tratament, pacientului i se prezinta ceea ce a realizat tehnicianul, si anume o poza in care el, pacientul in cauza, va vedea viitorul zambet, viitorii dinti, cu schimbarile de rigoare, pe care acesta le-a cerut.

Asadar, in prima faza, pacientul vede, intr-o realizare virtuala, cum va arata viitorul lui zambet!

Dr. Corina Tirlea, medic dentist: Pacientul va vedea, in prima faza, o poza realizata in urma cerintelor pacientului. Sunt situatii in care pacientul este multumit de cum arata zambetul lui in acea poza virtuala, dar sunt si situatii cand pacientul isi doreste anumite modificari – fie ca ii vrea mai lati, mai lungi sau mai scurti… Totul se poate realiza, atata timp cat pacientul stie ce vrea. In momentul in care pacientul si-a dat acordul, totul decurge catre realizarea wax-up-ului. Wax-up-ul, tradus, ar fi un model de ceara, dar, datorita tehnologiei digitale, aceste modele nu se mai fac din ceara, ci, cu ajutorul scanner-ului, avem un model printat la o imprimanta 3D. Imprimanta 3D printeaza acest model din plastic, cu modificarile pe care tehnicianul le-a facut in mediul virtual.

Este vorba, de fapt, de o tehnologie digitala pentru obtinerea zambetului dorit, Digital Smile Design, care permite realizarea acestuia in baza unor pasi clar stabiliti, pe parcursul carora pacientul este clar implicat, vazand exact cum vor arata viitori sai dinti!

Dr. Corina Tirlea, medic dentist: Wax-up-ul ne arata viitori dinti ai pacientului! Wax-up-ul ajunge sa fie amprentat, pentru a realiza mock-up-ul.

Mock-up-ul reprezinta, altfel spus, un fel de macheta a viitoarei lucrari, un fel de proba pentru ca pacientul sa isi poata da seama cum se acomodeaza cu aceasta lucrare, cu forma ajustata a viitorilor sai dinti!

Dr. Corina Tirlea, medic dentist: Mock-up-ul previzualizeaza viitoarea lucrare a pacientului. Acesta poate sa ceara diverse pareri, fie prin o postare pe Facebook, fie prin a cere o parere parintilor, sotiei, prietenilor despre cum va arata viitoarea lucrare. Bineinteles ca, daca pacientul isi doreste o modificare asupra dintilor, se poate face si la acest stadiu. Adica, daca vine dupa trei zile si spune: “Vreau sa vad cum arata, daca ei sunt mai lungi sau mai scurti”, acest lucru se poate realiza. Mock-up-ul ne ajuta sa ne dam seama daca pacientul se simte bine atat din punct de vedere functional, cat si din punct de vedere estetic. Mock-up-ul ajuta pacientul sa isi dea seama de cat de bine se simte sau se va simti, mai degraba, cu viitoarea lucrare. Acest lucru este tradus de noi, ca medici, printr-un Test Drive, care ar trebui sa dureze intre 5 si 7 zile, sa ne dam seama cum va fi cu viitoarea lucrare.

Este momentul in care pacientii pot solicita ultimele modificari!

Dr. Corina Tirlea, medic dentist: Avem situatii in care pacientii sunt multumiti din prima si isi doresc schimbarea lucrarii din plastic cu cea definitiva, dar sunt si situatii in care pacientul vrea sa vada si cum ar fi cu alte modificari. Dupa care, automat, ar trebui sa fie acest Test Drive si cu modificarile aduse, urmand ca aceasta lucrare de plastic sa fie inlocuita cu cea definitiva, care poate sa fie din zirconiu, ca schelet metalic sau ceramica presata.

Iata, si ultimul pas al acestui proces: lucrarea finala!

Dr. Corina Tirlea, medic dentist: Atunci cand pacientul este convins de cum vrea sa arate viitoarea lucrare, va fi indepartata cea de plastic si va fi inlocuita cu cea definitiva, care poate sa fie pe un suport de zirconiu sau ceramica presata. In functie de fiecare situatie in parte, acest Smile Design ne ajuta la realizarea fatetelor dentare, dar si a coroanelor de care pacientul poate sa aiba nevoie.

Pentru realizarea zambetului dorit, este nevoie, asadar, de o echipa formata din pacient, medic si tehnician dentar!

Dr. Corina Tirlea, medic dentist: In realizarea Smile Designului, se realizeaza o relatie aparte intre pacient, medic si laborator. In astfel de situatii, relatia pacient/tehnician devine mult mai stransa, pentru ca tehnicianul are un rol foarte important in realizarea a ceea ce isi doreste pacientul. In aceste situatii, tehnicianul are un rol foarte important in realizarea viitoarei lucrari. Acesta nu primeste doar o simpla amprenta dupa care trebuie sa faca dintii, ci primeste poze in care se vede chipul pacientului. In functie de aceste poze, tehnicianul isi manifesta si partea artistica, realizand zambetul de care pacientul are nevoie, deoarece pacientul spune clar ceea ce isi doreste.

Astazi, aceste tehnologii digitale sunt disponibile si in Romania!

Dr. Corina Tirlea, medic dentist: In Romania, tehnologiile digitale sunt noi, dar in America si Europa sunt la tot pasul si orice om poate sa acceseze aceste servicii.

Astazi, in clinicile stomatologice, sunt din ce in ce mai multi pacienti care solicita ajustarea si modificarea dintilor, pentru a avea zambetul dorit!

Dr. Corina Tirlea, medic dentist: Viata sociala a devenit tot mai mult influentata de partea estetica a fiecarui om in parte. Acest lucru, clar, este influentat de zambet, zambetul care poate fi schimbat dupa cum isi doreste fiecare. In ziua de azi, un zambet frumos poate sa insemne foarte mult. In viata sociala, ne poate deschide usi, poate sa ne arate pe noi ca oameni foarte increzatori, foarte deschisi!

Este firesc ca toate aceste solicitari sa fie din ce in ce mai numeroase, cu atat mai mult cu cat, astazi, tehnologiile digitale au deschis o multime de posibilitati si au modificat, efectiv, si domeniul stomatologiei!

Dr. Corina Tirlea, medic dentist: Atunci cand zambim, suntem, de fapt, mai frumosi si mai placuti celor din jur. Si, de ce nu, zambetul ne aduce succesul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *