Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Rolul tehnologiilor digitale in implantologie

Profesionistii Zambetului – Rolul tehnologiilor digitale in implantologie
Sambata, 22 decembrie 2018, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitat: Domnul doctor Sebastian Din, medic dentist implantolog.
Emisiune sponsorizata de Clinica Dentara Victoria (www.clinicavictoria.ro).
Un proiect ARENA Communications.

Astazi, tehnologiile digitale au schimbat si domeniul implantologiei, facand ca totul sa se desfasoare mai repede si mai sigur!

Dr. Sebastian Din, medic dentist implantolog: Pana de curand, implantologia a fost facuta la nivel analogic, prin folosirea diverselor radiografii, desenelor pe radiografii, fara o predictibilitate asupra rezultatului final. In zilele noastre, digitalul bineinteles ca si-a pus amprenta si asupra stomatologiei, in principal asupra implantologiei. Pentru implantologia digitala, in ziua de astazi folosim cu mare succes computerul tomograf, computer tomograf care ne ajuta la evidentierea si clarificarea exacta a viitorului implant si a lucrarilor protetice dorite. Si, bineinteles, scanere intraorale, care ne ajuta foarte tare in a avea o predictie a partii vizibile, adica a dintelui propriu-zis, a lucrarilor propriu-zise.

Iata ce sunt computerele tomograf si cum ne pot ajuta!

Dr. Sebastian Din, medic dentist implantolog: Computerele tomograf sunt aparate care folosesc raze X, aparate de radiologie, de fapt, care ne dau informatii foarte, foarte multe, cu erori mici, chiar minime, si sunt aparate de investigare cu riscuri foarte mici. Multe persoane se sperie de acest aparat din cauza iradierii, doar ca ele sunt gandite si concepute in asa fel incat iradierea sa fie minima si sa nu afecteze merabolismul pacientului expus. Un computer tomograf te va informa intotdeauna asupra volumului osos, asupra densitatii osoase, asupra elementelor vitale. Pentru ca implanturile trebuie sa ocoleasca anumite spatii, anumite cavitati, anumite elemente biologice, gen vase de sange, nervi… Si, cu ajutorul lor, putem sa masuram cu cea mai mare precizie pozitionarea, adancimea la care putem face implanturile si in primul rand calitatea osoasa. Calitatea osoasa este necesara la alegerea suprafetei implantului, a dimensiunilor si, practic, in planificarea totala a unui tratament chirurgical.

Dupa toate aceste investigatii, se trece la realizarea planificarii viitorului implant!

Dr. Sebastian Din, medic dentist implantolog: In urma acestor investigatii, noi vom face planificarea tratamentului stabilit! Ce inseamna o planificare? Inseamna pozitionarea implanturilor, analiza osoasa, putem simula dimensiunile si pozitia dintelui pierdut, pentru ca aceasta simulare ne ajuta foarte mult in a stabili axa de insertie a implantului, pozitia lui fata de dintii vecini.

Astazi, se utilizeaza asa-numitul ghid chirurgical, piesa care il ajuta pe medicul implantolog pentru inserarea corecta, sigura si rapida a implantului dentar, ghid chirurgical care se realizeaza cu ajutorul noilor tehnologii digitale!

Dr. Sebastian Din, medic dentist implantolog: Sunt softuri in care putem sa simulam pozitionarea implanturilor, putem sa simulam forma finala a dintelui, putem sa cream, practic, un lego plecand de la informatiile captate cu ajutorul computerului tomograf si al scanerului pana la un rezultat final, rezultat care este predictibil, este exact si poate fi folosit intr-o singura sedinta. Toate aceste etape pot fi realizate intr-o singura sedinta. Adica inserarea implantului, montarea bontului in implant si aplicarea unui dinte provizoriu sau a lucrarii structurilor protetice provizorii, astfel ca pacientul sa plece cu dinti, nu sa aiba o perioada de asteptare pana se integreaza implantul sau, practic, sa il scoatem dintr-un mediu social prin lipsa acestor dinti.

Toate aceste tehnologii digitale aduc, asadar, o serie intreaga de avantaje!

Dr. Sebastian Din, medic dentist implantolog: In cazuri analogice, au incercat, practic, sa simuleze si sa creeze niste ghidaje pentru o buna inserare. In schimb, fara aceste avantaje (computer tomograf, scanare intraorala), nu le poti realiza. Investigatiile amintite redau, practic, situatia exacta din cavitatea bucala a unui pacient. In cazul inserarii analogice exista foarte multe riscuri! Riscurile in ce constau? Medicul, atunci cand intervine chirurgical, poate sa pozitioneze implantul mai aproape de un dinte vecin, la o adancime mai mica, mai mare… Niciodata nu poate sa aiba o predictie asupra pozitionarii exacte si nu poate avea o predictie asupra rezultatului final. In cazul in care un implant este pus prea aproape de un dinte vecin, osul dintre implant si dintele vecin se poate resorbi si, atunci, dintele vecin nu va mai avea un suport in care sa stea si poate sa apara mobilitatea lui, pana chiar la expulzarea lui din alveola proprie. Mai exista situatia in care gingia, care ar trebui sa aiba o anumita dimensiune, fiind presata de implant si de structura protetica de pe implant, sa creeze, de fapt, aceasta problema –  sa nu aiba nici o fizionomie frumoasa si sa se si resoarba in timp. Lucru, la fel, nedorit. Legat de pozitionarea pe verticala a implantului, sunt diverse situatii: atunci cand este pus prea adanc, vom avea un rezultat protetic nefavorabil, vom fi nevoiti sa folosim diverse piese protetice de legatura intre implant si dinte, piese care nu sunt favorabile unui rezultat frumos, unui rezultat fizionomic.

Chiar si cu ajutorul acestor noi tehnologii digitale, inserarea unui implant dentar ramane o operatie ce necesita o mare grija din partea medicului implantolog!  

Dr. Sebastian Din, medic dentist implantolog: In timpul inserarii, pot fi folosite diverse aparate, diverse instrumente. Instrumente si aparate care trebuie foarte bine calibrate, pentr ca e foarte importanta viteza de frezare in os si viteza de insurubare a acelui implant. Osul este un tesut foarte sensibil. O crestere de 2-3 grade in timp ce se lucreaza in os poate sa duca la necrozarea tesutului in care s-a intervenit si, atunci, pe langa instrumentarul care trebuie sa fie foarte bine ascutit si sa fie foarte bine calibrat, vorbim de o irigare corecta in timpul frezajului, vorbim de folosirea unei forte adecvate, atat de frezaj, cat si de inserare propriu-zisa a implantului (de fapt, de insurubarea implantului in os, pentru ca, practic, este o insurubare a implantului in os). Daca acea forta, noi ii spunem torque, daca acel torque este folosit mult prea mult fata de puterea osului de a suporta o presiune, acel implant este compromis. Orice interventie traumatica poate se insemne un raspuns negativ din partea acelui tesut. Deci trebuie lucrat cu cea mai mare atentie si cu cea mare finete si gentilitate fata de tesutul in care lucrezi.

Iata de ce este atat de important si atat de delicat acest proces de inserare efectiva a implantului!

Dr. Sebastian Din, medic dentist implantolog: Ca sa frezezi interiorul osului, folosesti anumite freze, cu anumite viteze, cu anumite presiuni. In momentul in care o freza lucreaza intr-un tesut, in speta in tesutul osos, practic, ea, la momentul de frecare cu acel tesut, se incalzeste. O viteza mare presupune o temperatura marita, o lipsa a irigarii cu ser fiziologic reprezinta, la fel, o crestere a temperaturii si, atunci, cand facem aceasta gaura in tesutul osos, ea trebuie facuta cu grija, cu viteza potrivita, sub racire maxima. Pentru mine, asta e cel mai mare risc atunci cand pui un implant. In functie de densitatea osoasa, trebuie sa stii sa iti adaptezi presiunea, viteza si cantitatea de irigant folosita in timpul interventiei. Si consider ca 80% din problemele aparute in implantologie tin de acest aspect.

Densitatea osoasa si toate aceste informatii de care medicul are nevoie se vad din etapa initiala, de la computerul tomograf!

Dr. Sebastian Din, medic dentist implantolog: In timpul planificarii, pacientul poate sa observe, dupa computerul tomograf, ce densitate osoasa are. Densitatea osoasa se masoara pe o anumita scara si, atunci, el stie exact in ce plaja de densitati se joaca, stie exact ce viteza sa foloseasca pentru tipul  respectiv de os… De asemenea, isi da seama cat de mult poate sa irige si cat de mult poate sa faca presiune intr-un os de o anumita densitate. Deci toate aceste informatii pacientul le are din faza de planificare.

In plus, tot in faza de planificare, cu ajutorul ghidului chirugical si al acelor tehnologii digitale, se poate vizualiza si cum va arata dintele final, pus pe viitorul implant, iar de aici rezulta o serie de informatii necesare pentru inserarea implanturilor!

Dr. Sebastian Din, medic dentist implantolog: In faza de planificare, putem, practic, sa simulam forma, dimensiunea si pozitia dintilor pierduti. Aceasta metoda ne ajuta, in primul rand, sa stabilim pozitia implantului, directia lui si rezultatul final. In cazurile analogice, medicul punea prima data implanturile si apoi vedea cum va veni dintele. Aici, facem invers: mergem de la cap la coada! Punem dintele exact cum ni l-am dori sa fie, cum se potriveste, cum da un aspect fizionomic placut si acceptabil pentru pacient si, in functie de aceasta pozitionare, cream, practic, ce avem nevoie! Adica partea protetica, partea de implantologie si implantul propriu-zis! Avantajul acestei simulari este in primul rand faptul ca stii cum sa pozitionezi implantul. De ce? Implantul trebuie sa aiba o anumita axa, o anumita axa de insertie. Trebuie sa aiba o axa pe care va fi creata partea protetica… axe pe care nu poti sa le ai in cazul in care nu stii ce dinte vrei sa pui. Atunci cand ai aceasta simulare dentara, simularea dintilor pierduti, stii exact unde trebuie sa pozitionezi implantul, stii ce fel de axe sa ii dai si stii cum va arata, in primul rand, rezultatul tau final. Practic, noi mergem invers. Daca inainte se punea implantul si apoi se vedea cum va veni dintele, acum punem dintele, stim cum va arata pacientul si, in functie de aceasta simulare, vom crea celelalte elemente, adica bontul protetic si implantul. Aceasta ne ajuta si sa avem, de exemplu, intr-o singura sedinta, sa avem pus implantul, bontul si dintele. Si este un mare avantaj pentru pacient, pentru ca, social, el nu va fi disfunctional. Functional va avea posibilitatea sa se foloseasca de acele elemente – provizorii, intr-adevar, dar sunt prezente!

Iata cum, toate aceste tehnologii digitale sunt extrem de utile pentru a avea rapid si sigur dintii de care avem nevoie si care sa arate asa cum ne dorim!

Dr. Sebastian Din, medic dentist implantolog: Pacientii care au probleme dentare, in speta lipsa anumitor dinti, au totusi niste probleme de comportament, probleme care, in timp, creeaza anumite fobii si anumite stari psihice. N-as vrea sa intru prea mult in acest subiect, pentru ca nu este domeniul meu de lucru, doar ca, din experienta pe care o am, simt ca imaginea publica este foarte importanta, cel putin in zilele noastre!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *