Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Ce inseamna procedura de sinus lift

Profesionistii Zambetului – Ce inseamna procedura de sinus lift
Sambata, 4 mai 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitati: Doamna doctor Anca Rusu si domnul doctor Alexandru Pintilie, medici specialisti in chirurgie dento-alveolara.
Emisiune sponsorizata de de Dental Premier (www.dentalpremier.ro).
Un proiect ARENA Communications.

Atunci cand avem nevoie de un implant dentar, trebuie sa avem suficient os pentru realizarea cu succes a operatiei de implantologie! Daca nu avem insa suficient os si avem nevoie de un implant dentar intr-una dintre partile laterale ale maxilarului, se poate recurge la asa-numita operatie de sinus lift! Haideti sa aflam impreuna in ce consta aceasta!   

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Sinusul maxilar este o cavitate plina cu aer situata in regiunea posterioara a maxilarului superior, de o parte si de alta a foselor nazale. Sinus liftingul este o interventie prin care se face aditie de os in sinusul maxilar in vederea obtinerii unui sprijin suficient pentru inserarea unui implant.

Cand si in ce situatie anume este necesara o asemenea interventie?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Cel mai frecvent, in urma extractiei molarilor superiori are loc un proces de atrofie osoasa. In sinusurile maxilare exista o presiune pozitiva care face ca osul sa se resoarba. Pe masura ce trece timpul, daca nu se insera un implant dentar, atrofia continua si la final nu exista os suficient pe inaltime pentru a insera un implant. Daca dupa extractia molarilor nu s-a inserat imediat un implant dentar, are loc un proces de atrofie osoasa, astfel incat suntem pusi in situatia ca, atunci cand vrem sa inseram un implant, nu avem os suficient. De aceea, avem aceasta metoda, sinus lifting, prin care se face o aditie de os in sinus. Aceasta interventie se poate face in functie de cantitatea de os pe care o avem la dispozitie, fie in aceeasi sedinta cu implantul, daca avem 7-8 mm de os inaltime, fie in sedinte separate, daca deficitul de os este foarte mare. Deci, daca nu avem os suficient, intai facem sinus liftingul si aditia de os. Ulterior, dupa aproximativ 4-6 luni de zile, se insera si implantul.

Este dificila o asemenea operatie?  

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Sinus liftingul este o operatie care se realizeaza cu anestezie locala, presupune mai multe etape! In primul rand, incizia gingiei care apoi se indeparteaza, urmeaza apoi o fereastra de acces catre regiunea sinusului, astfel ajungem la membrana sinusului, care, cu niste instrumente speciale, se ridica si obtinem astfel un spatiu in care vom face aditia de os. Sinus liftingul este considerata o procedura predictibila. Conteaza foarte mult sa se realizeze cu instrumente speciale, astfel incat membrana sinusului, care, in general, este foarte subtire, sa nu fie perforata. Chiar si in cazul in care se perforeaza, exista metode de a rezolva aceasta situatie fie prin adaugarea unor membrane de PRGF, fie prin sutura membranei perforate. Deci sinus liftingul se poate desfasura in conditii sigure.

Cat de frecventa este operatia de sinus lift?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Pentru a obtine rezultate sigure cu implanturile, de cele mai multe ori avem nevoie de aceasta aditie de os. Implantul trebuie sa fie inconjurat de cat mai mult os, adica atat pe grosime, cat si pe inaltime, altfel riscam sa pierdem in timp stabilitatea lui!

Care sunt pacientii eligibili pentru operatia de sinus lift?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Pentru a face aceasta interventie, trebuie o pregatire minutioasa! Asta inseamna ca ne trebuie in primul rand un computer tomograf, adica o analiza tridimensionala a osului, in care sa analizam membrana sinusului, forma sinusului, sa vedem daca exista formatiuni patologice si, evident, sa avem un sinus sanatos. Daca exista sinuzita acuta, aceasta interventie nu se poate efectua, fiind necesara inainte interventia medicului ORL-ist. Conteaza foarte mult ca pacientul sa aiba o igiena cat mai buna. De asemenea, este recomandat sa nu se fumeze, intrucat fumatul poate reprezenta un factor de risc.

Dar care sunt recomandarile dupa o asemenea interventie?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Dupa o astfel de interventie, pacientul trebuie sa aiba o igiena cat mai buna, timp de cateva zile trebuie sa nu stranute, sa nu sufle nasul cu putere, sa evite sa stea cu capul aplecat. De asemenea, este recomandat sa nu se zboare cu avionul pentru ca, din cauza presiunii, se poate destabiliza osul adaugat. Dupa sinus lifting, exista un edem al partilor moi de aproximativ 2-3 zile dupa care, treptat, pacientul isi revine. Exista posibilitatea sa existe o usoara sangerare pe nas, in prima zi. Evolutia, in general, este favorabila.

Este o procedura complicata, dificil de realizat?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Exista doua tipuri de sinus lifting: sinus lifting extern si sinus lifting intern. Sinus liftingul extern presupune realizarea unei ferestre la nivelul exterior al osului si se realizeaza, de obicei, cand cantitatea de os a pacientului este de 3-4 mm, iar sinus liftingul intern se realizeaza in aceeasi sedinta cu inserarea implantului si se poate face atunci cand pacientul mai are macar 7-8 mm de os, adica o inaltime de os mai mare, accesul catre sinus realizandu-se prin aceeasi cavitate prin care se insera si implantul dentar. La sinus lifting intern, procedura se realizeaza in aceeasi sedinta in care se insera implantul dentar prin orificiul care se realizeaza pentru a insera implantul dentar se introduc niste instrumente speciale, prin care se ridica mucoasa sinusului. De obicei, 2-3 mm, procedura fiind indicata atunci cand avem o cantitate de os ceva mai mare, cel putin 7-8 mm de os.

Si dupa sinus lift se realizeaza propriu-zis aditia de os necesara pentru implant?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: In urma ridicarii membranei sinusului, se obtine un spatiu in care trebuie facuta aceasta aditie de os. Aici se pot folosi mai multe metode si mai multe materiale bio compatibile. Se poate lucra fie cu os artificial sau xenogrefa, se poate lucra, daca deficitul de os este mai mare, cu un amestec de os artificial si chiar cu osul pacientului recoltat cu niste freze speciale, acest amestec fiind completat de tehnica PRGF, adica Plasma Rich Growth Factors, care inseamna, in esenta, ca se recolteaza sangele pacientului, se centrifugheaza si de acolo se extrag factorii de crestere sau factorii de vindecare accelerata, care contribuie foarte mult ca la final sa obtinem un os solid, suficient de bun pentru a sustine implantul dentar.

Sinus lift este o operatie care trebuie pregatita cu atentie!

Dr. Alex Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Inainte de interventia chirurgicala de sinus lift, este nevoie de un consult la medicul ORL-ist. El determina cel mai bine sanatatea membranei sinusale. Daca medicul ORL-ist ne trimite o scrisoare medicala si ne spune ca totul este in regula, ne putem apuca de aceasta operatie. Pe parcursul operatiei pot sa apara mici complicatii, dar care sunt manageriabile. Cateodata, membrana sinusala, din cauza faptului ca este foarte subtire, se perforeaza, dar intervenim chirurgical, suturand-o si imitand, astfel, ulterioare probleme care pot sa apara. Operatia de sinus lift trebuie efectuata doar de medicii specialisti chirurgi pe chirurgie dento-alveolara sau chirurgie buco-maxilo-faciala. Aceasta interventie presupune anumite riscuri si complicatii care pot fi manageriate doar de cineva care are experienta sa lucreze pe sinusul maxilar. In timpul interventiei de sinus lift pot sa apara accidente si complicatii. O complicatie des intalnita este perforarea membranei sinusale. Aceasta complicatie este usor de manageriat intraoperator. Se sutureaza cu fire resorbabile si se inchide aceasta perforatie, nepunand in risc sanatatea pacientului.

Operatia de sinus lift este insa, astazi, o operatie de rutina, iar vindecarea este mult ajutata prin tehnologia factorilor de crestere!

Dr. Alex Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Datorita tehnologiei factorilor de crestere, PRGF, vindecarea dupa operatia de sinus lift este mult accelerata. Perioada de recuperare este scurtata, iar predictibilitatea tratamentului este mult marita. Este o operatie de rutina, care se efectueaza in clinicile stomatologice, are o vechime de peste 20 de ani si un grad de succes foarte ridicat.

Cu toate acestea, recomandat este sa mergeti periodic la medicul dentist si sa evitati, pe cat posibil, amanarea reabilitarii danturii, pentru ca aceasta nu poate decat sa complice lucrurile si procedurile stomatologice la care va trebui sa apelati in viitor!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Intr-adevar, este bine sa prevenim, sa nu ajungem sa avem nevoie de aceasta interventie, cea mai bun metoda reprezentand-o inserarea unui implant la momentul potrivit. Asadar, este foarte potrivit ca, odata ce s-a pierdut un dinte, problema sa fie rezolvata cat mai repde, sa mergem la medicul stomatolog, pentru ca, intr-adevar, zambetul conteaza foarte mult pentru increderea in noi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *