Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Tratamentul profesional de albire dentara

Profesionistii Zambetului – Tratamentul profesional de albire dentara
Sambata, 27 octombrie 2018, de la ora 08.15, pe Realitatea TV.
Invitate: dr. Diana Teutul, medic dentist, si dr. Cintia Petrescu Teoharie, medic dentist, DentalMed Luxury Dental Clinic.
Emisiune sponsorizata de DentalMed Luxury Dental Clinic.
Un proiect ARENA Communications.

Cu totii ne dorim dinti albi, sanatosi si frumosi, un zambet care sa ne dea incredere si forta! Dar, de multe ori, ezitam sa zambim, pentru ca ne dorim dinti mai albi si mai frumosi. Haideti ca astazi sa aflam ce presupune albirea dentara!

Dr. Diana Teutul, medic dentist: Albirea dentara este un tratament de estetica dentara, care, prin folosirea unor tehnici specifice, folosite fie de catre medicul stomatolog, fie de catre pacient, indeparteaza coloratiile de la nivelul dintilor.

Probabil stim cu totii ca, odata cu inaintarea in varsta, dintii pot sa devina ceva mai galbeni sau, in urma fluorizarilor repetate din tinerete, pot aparea diferite pete. Dar cauzele colorarii dintilor sunt multiple.

Dr. Diana Teutul, medic dentist: Sunt mai multe tipuri de coloratii inestetice sau discromii dentare, si anume: coloratii date de pigmentii din alimente si bauturi, cum ar fi ceaiul negru, cafeaua, fumatul, vinul rosu… Colorarea dintilor mai poate fi data si de administrarea unor antibiotice de tipul tetraciclinei in perioada odontogenezei, in perioada formarii structurii smaltului.

Exista proceduri de albire dentara care pot fi realizate fie acasa, fie in cabinetul stomatologic. Indicat este, insa, sa se aplice un tratament de albire dentara doar in urma unei consultatii de specialitate. Si trebuie mentionat ca acesta poate fi realizat doar dupa varsta de 16 ani, cand se incheie procesul de odontogeneza.

Dr. Diana Teutul, medic dentist: Ca in orice tip de tratament, exista indicatii si contraindicatii. Este extrem de important ca pacientul sa fie consultat de catre medic inainte de debutul procedurii de albire. In urma realizarii consultului de specialitate si a evaluarii dentoalveolare a statusului pacientului, este posibil ca medicul sa constate ca nu este recomandata realizarea unui tratament de albire. Aceste situatii apar la pacientii care prezinta hipersensibilitate dentara, eroziuni dentare, pacienti care au afectiuni ale structurii interne a smaltului… Daca, din punct de vedere clinic, pacientul prezinta obturatii sau coroane dentare si totusi isi doreste sa parcurga tratamentul de albire, i se va explica de catre medic necesitatea inlocuirii atat a obturatiilor, cat si a coroanelor dentare.

Evident, albirea dentara se poate aplica doar dintilor naturali, lucrarile dentare sau plombele ridicand anumite probleme in acest sens.

Dr. Cintia Petrescu Teoharie, medic dentist: Daca pacientul prezinta obturatii, adica plombe din compozit, care necesita adaptarea la noua culoare obtinuta dupa albire, acestea se pot realiza la doua saptamani dupa incheierea tratamentului, intrucat gelul de albire inhiba aderenta compozitului. De asemenea, lucrarile protetice definitive, cum ar fi coroanele dentare sau fatetele, se vor realiza dupa incheierea tratamentului de albire.

Iata, pe scurt, in ce consta o sedinta de albire dentara realizata de medicul dentist!

Dr. Cintia Petrescu Teoharie, medic dentist: Mai intai se evalueaza statusul dentar si se determina, impreuna cu pacientul, culoarea de la care se porneste, deci culoarea existenta a danturii lui. Dupa care se protejeaza pacientul – el poarta niste ochelari de protectie si se pune un departator de obraji, pentru a fi acces si, in acelasi timp, si protectia tesuturilor moi. In prima faza, medicul protejeaza gingiile si aceste tesuturi moi, prin aplicarea unei bariere gingivale, dupa care aplica gelul propriu-zis de albire, pe suprafetele externe ale dintilor. Cand totul este pregatit, se activeaza lampa acceleratoare, la o intensitate luminoasa aleasa de catre medic, personalizat pentru pacientul respectiv, si se asteapta timpul necesar. Dupa ce a trecut timpul de expunere sub lampa, se indeparteaza tot acest sistem, pacientul clateste, se determina noua nuanta la care s-a ajuns, dupa care se aplica un desensibilizant pe suprafata dintilor, iar pacientul este instruit pentru conduita posttratament, respectiv ce nu are voie sa faca in perioada imediat urmatoare tratamentului de albire, in vederea mentinerii rezultatului obtinut.

Albirea dentara se realizeaza cu substante speciale!

Dr. Cintia Petrescu Teoharie, medic dentist: Gelul de albire este o substanta chimica, peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamida (depinde de producator), cu o concentratie care poate fi cuprinsa intre 6% si 35%.

De ce ar fi indicata albirea in cabinetul stomatologic?

Dr. Cintia Petrescu Teoharie, medic dentist: Medicul poate individualiza tratamentul, adica poate scadea intensitatea luminoasa, poate scadea timpul de expunere la lampa activatoare… Daca pacientul prezinta sensibilitate foarte mare la un dinte, atunci atrage atentia asupra acelui dinte si medicul imediat ajusteaza pentru zona respectiva. In plus, pacientul este prevenit de anumite diferente de culoare care pot sa apara intre dintii naturali si dintii acoperiti cu coroane sau fatete. Pacientul trebuie sa stie de la bun inceput ca s-ar putea sa fie necesara inlocuirea acestor coroane sau fatete sau inlocuirea obturatiilor, adica a plombelor din compozit. Practic, albirea dentara realizata de catre medicul dentist este doar o etapa dintr-un plan de tratament mai amplu, care tinteste o imbunatatire a esteticii dentare.

Unii pacienti s-ar putea, totusi, sa nu fie multumiti de rezultatele unui simplu tratament de albire dentara.

Dr. Cintia Petrescu Teoharie, medic dentist: Daca, sa spunem, nu este multumit de rezultatul obtinut, adica isi doreste o nuanta si mai alba, el trebuie sa inteleaga ca va fi nevoie sa faca alte tratamente de natura estetica, tratamente protetice, cum ar fi coroanele dentare si fatetele dentare. Albirea dentara nu are efectul scontat in cazul discromiilor dentare in care structura dentara interna este deja afectata, cum ar fi in coloratiile tetraciclinice sau in coloratiile gri-albastrui cauzate de obturatiile vechi, din amalgam, sau in cazul fluorozei dentare. In aceste situatii, se poate incerca o albire, dar nu este cel mai bun rezultat, nu se obtine cel mai bun rezultat… Si, atunci, se recurge la un alt tip de tratament estetic.

Important este, insa, de inteles ca exista o serie de precautii de luat si inainte, si dupa tratamentul de albire dentara si sa intelegem rolul acelui desensibilizant.

Dr. Cintia Petrescu Teoharie, medic dentist: Se aplica un desensibilizant, care poate fi pe baza de fluor, cel mai adesea. Fluorul este cariopreventiv si desensibilizant. El, practic, remineralizeaza. In urma descompunerii oxigenului pe care gelul il contine, este nevoie sa se refaca echilibrul, practic. Deci acest desensibilizant previne aparitia sensibilitatii dentare posttratament, care, oricum, este una temporara, atat timp cat tratamentul a fost condus corect si au fost respectate instructiunile de utilizare. As vrea sa mentionez ca, in anumite situatii, medicul poate sa-i propuna pacientului aplicarea sensibilizantului chiar si inaintea tratamentului de albire – asta la pacientii cu risc, adica pacienti care au smaltul dentar subtire sau care au avut hipersensibilitate in antecedente. Este ca o pregatire a pacientului care doreste sa incerce o albire in cabinet.

Iata de ce este necesar acest tratament de desensibilizare!

Dr. Cintia Petrescu Teoharie, medic dentist: Prin descompunerea unor substante chimice, care se produce sub efectul gelului activat de lampa luminoasa, practic, pot fi atinse niste terminatii din canaliculele dentinare, iar pulpa dentara poate sa resimta aceasta ca pe o agresiune. De aceea, este nevoie sa se rehidrateze si sa se aplice acest desensibilizant.

Dar cat dureaza efectele unui tratament de albire si care sunt recomandarile ulterioare?

Dr. Cintia Petrescu Teoharie, medic dentist: Efectele unui tratament de albire dureaza in medie 2-3 ani, dar asta depinde foarte mult de igiena personala a fiecarui pacient in parte si de obiceiurile lui alimentare. Tratamentul integral de albire, de trei sedinte, poate fi reluat in momentul in care dintii au revenit la culoarea lor initiala. Sau se poate face doar cate o sedinta de intretinere, dar nu mai devreme de 6 luni de la ultima sedinta. Cu cat pacientul are o igiena dentara mai buna si cu cat reduce din consumul alimentelor bogate in coloranti (cum ar fi cafeaua, ceaiul negru, vinul rosu, ciocolata), cu atat rezultatele efectelor albirii se mentin mai bine pe termen indelungat. Sunt pacienti care se motiveaza chiar, prin tratament de albire, sa renunte la fumat, ceea ce pe noi ne bucura foarte mult! De asemenea, recomandam pasta de dinti si apa de gura potrivite, precum si igienizare profesionala, care consta in detartraj, periaj profesional si airflow, realizate in cabinetul dentar, la aproximativ 6 luni.

Dar mai trebuie sa spunem ca, uneori, nici nu este necesar un tratament de albire dentara. Sedintele periodice de igienizare profesionala si airflow pot fi suficiente!

Dr. Cintia Petrescu Teoharie, medic dentist: Airflow este o manopera deosebit de utila inaintea tratamentului de albire, dar si ulterior, pentru intretinerea rezultatului obtinut. In cazul unor coloratii superficiale si folosit periodic, airflow poate deveni sau poate fi considerat un tratament de albire in sine, fara a mai fi necesara utilizarea gelului si a lampii de albire. Airflow este o metoda de profilaxie, care, cu ajutorul unui jet cu pulbere de bicarbonat de sodiu proiectat sub presiune sub suprafetele dentare, indeparteaza in mod eficient petele existente la acest nivel. Airflow-ul are avantajul ca patrunde si in spatiile greu accesibile, indepartand cu succes chiar si petele din spatiile interdentare.

Asadar, exista solutii pentru albirea dentara dorita, pentru a obtine zambetul cuceritor la care visam cu totii! Si nu uitati: pentru a afla noutati despre diferitele tratamente stomatologice si sfaturi pentru o buna sanatate dentara, urmariti Profesionistii Zambetului!

Emisiune sponsorizata de DentalMed Luxury Dental Clinic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *