Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Tehnologia factorilor de crestere

Profesionistii Zambetului – Tehnologia factorilor de crestere
Sambata, 27 iulie 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitati: Doamna doctor Anca Rusu si domnul doctor Alexandru Pintilie, medici specialisti in chirurgie dento-alveolara.
Emisiune sponsorizata de Dental Premier (www.dentalpremier.ro).
Un proiect ARENA Communications.

Atunci cand mergem la dentist, cand suntem programati pentru o interventie stomatologica, pentru o extractie sau pentru un implant, de exemplu, ne facem griji si pentru ca vrem sa ne doar cat mai putin, si pentru ca vrem ca procesul de vindecare sa aiba loc cat mai rapid. Astazi, exista noi tehnologii care pot grabi procesele de vindecare. Este vorba, in esenta, de tehnologia factorilor de crestere, prescurtat PRGF. Denumirea reprezinta, de fapt, prescurtarea numelui tehnologiei in engleza, adica prescurtarea formularii Plasma Reach in Growth Factors. Haideti sa aflam in ce consta concret aceasta noua tehnologie!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Tehnologia PRGF este o tehnologie folosita in interventiile chirurgicale, prin care se recolteaza o cantitate mica din sangele pacientului, urmand ca aceasta sa fie centrifugata, obtinandu-se la final o plasma bogata in factori de crestere, care ajuta foarte mult la vindecare.

Ce sunt acesti factori de crestere?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Factorii de crestere sunt, de fapt, niste proteine implicate in procesul de regenerare, de vindecare. Ajuta, practic, procesul de recuperare a pacientului dupa interventia de inserare a implanturilor sau dupa orice alta interventie de chirurgie orala.

In ce situatii poate fi de ajutor utilizarea acestei tehnologii a factorilor de crestere?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Tehnica a fost, de fapt, inventata in medicina sportiva, avand indicatii multiple. Se foloseste, de asemenea, in dermatologie, pentru tratamentul ridurilor, pentru stimularea colagenului. Exista, evident, utilizari si in chirurgia orala, in inserarea implanturilor, in regenerarile osoase mari, dar chiar si la o simpla extractie dentara poate fi folosita cu succes.

Si in ce consta, concret, aceasta tehnologie? Cum se aplica?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Interventia consta in recoltarea unor eprubete cu sange, care este centrifugat la 1000 de rotatii pe minut, timp de 8 minute, obtinandu-se o plasma bogata in factori de crestere. Se separa acesti factori de crestere, care sunt introdusi ulterior intr-un fel de cuptor special, produsele finale reprezentand niste lichide si niste membrane cu care se acopera zona in care s-a intervenit chirurgical.

Dar in ce interventii stomatologice se aplica? Si cum anume?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Procedura PRGF poate fi folosita chiar si la o simpla extractie dentara. Dupa ce s-a recoltat sangele pacientului, a fost centrifugat, s-a separat plasma bogata in factori de crestere, se prepara intr-un cuptor special, obtinandu-se un fel de cheag, care poate fi introdus chiar la locul extractiei, rolul acestui cheag fiind de a stimula osteoblastii, adica formarea de os nou, la final, ceea ce ajuta, pe viitor, pentru inserarea unui implant dentar.

Asadar, totul se intampla in cabinetul stomatologic. Pacientului i se recolteaza sange atunci cand se prezinta pentru interventia stomatologica… Si ce se intampla concret dupa aceea?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Se recolteaza sangele de la pacient, este centrifugat, se trasnforma intr-un cheag. Acest cheag poate fi folosit chiar dupa extractia dentara, in alveola ramasa dupa extractia dintelui, ajutand la formarea de os nou. Ulterior, acest cheag trebuie suturat, se aplica niste fire de sutura deasupra, pentru a fi stabilizat. Deci interventia in sine este foarte simpla si nedureroasa.

Si care sunt avantajele pe care le aduce aceasta noua tehnologie?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Exista numeroase avantaje in utilizarea PRGF-ului. Confortul pacientului este sporit, pentru ca vindecarea este accelerata, inflamatia este redusa… in cazul implaturilor, integrarea acestora este accelerata… Pentru ca PRGF-ul are, de fapt, proprietati bacteriostatice, antiinflamatorii, ceea ce asigura un mediu mai sigur pentru interventie.

Cand se recomanda recurgerea la tehnologia factorilor de crestere?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: PRGF-ul are utilizari multiple. Evident, in inserarea implanturilor dentare, mai ales in cazurile mai complicate, cand e nevoie de mai multe implanturi, sau la implanturile rapide. De asemenea, la regenerarile ososase, cand ajuta foarte mult la procesul de vindecare, de recuperare a pacientului. Ce se intampla? Acest PRGF, odata recoltat si preparat, se transforma in niste membrane, cu care se acopera, la final, zona de implanturi sau zona de reconstructie osoasa. Inainte de acest lucru, se obtin si niste lichide cu care se amesteca osul artificial cu care se face reconstructia. Reprezinta un amestec ideal, de fapt. Osul artificial amestecat cu acest PRGF ajuta, la final, la obtinerea unui tesut osos cat mai dur.

Dar care este aplicabilitatea acestei noi tehnologii? Cui i se poate aplica?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Tehnologia PRGF are indicatii largi. Poate fi folosita la orice pacient, indiferent de problemele de sanatate pe care acesta le are, tocmai pentru ca ajuta foarte mult la vindecare. Nu exista o limita in utilizarea PRGF-ului. Inclusiv la pacientii care au, poate, diabet…. acesta nu reprezinta un obstacol.

Asadar, aceasta noua procedura cu aplicabilitate larga ajuta la recuperarea mai rapida, mai ales in urma interventiilor stomatologice mai mari. 

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Exista pacienti care au nevoie de interventii mari, care se pot face simultan atat la maxilar, cat si la mandibula. Ma refer la inserarea unor implanturi rapide multiple. Reprezinta un mare ajutor sa avem aceasta tehnologie PRGF, pentru ca, altfel, recuperarea pacientului ar merge mai greu. De asemenea, si procesul de osteointegrare a implanturilor este ajutat prin tehnologia PRGF.

Fiind vorba chiar de sangele pacientului, din care se extrag acesti factori de crestere, iar procedura fiind simpla, tehnologia se aplica in clinicile stomatologice pentru o vindecare mai rapida.

Dr. Alexandru Pintiliemedic specialist chirurgie dento-alveolaraPRGF-ul este o terapie adjuvanta care se foloseste in multe ramuri ale chirurgiei. Ea a fost introdusa in chirurgia orala pentru a imbunatati eficienta vindecarii postoperatorii. Sangele pacientului fiind recoltat si centrifugat, zona in care a avut loc operatia se vindeca mult mai repede.

Cand este folosita, concret, aceasta tehnologie? In ce interventii?

Dr. Alexandru Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: PRGF-ul este folosit dupa operatiile de extractie de molar de minte, canini inclusi, operatia de sinus lift, operatia de implant dentar, este folosit dupa operatia de Fast & Fixed, este folosit dupa aditiile osoase si dupa reconstructiile de maxilar.

Este vorba, asadar, de o aplicabilitate larga a acestei proceduri, care este o procedura minim invaziva recomandata de medicii specialisti pentru avantajele in procesul vindecarii. 

Dr. Alexandru Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: PRGF-ul este o procedura minim invaziva, nedureroasa, care este efectuata chiar pe scaunul stomatologic. Se recolteaza sangele pacientului, se centrifugheaza, iar apoi produsii care se obtin dupa aceasta manopera sunt folositi la operatiile dentare. Favorizeaza o bina vindecare si amelioreaza durerile postoperatorii ale pacientilor.

Exista o limita de varsta pentru aplicabilitatea acestei tehnologii?

Dr. Alexandru Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: PRGF-ul poate fi folosit la orice pacient, nu exista o limita de varsta care sa impuna folosirea PRGF-ului. Este foarte indicat ca, dupa extractiile dentare, sa aplicam un cheag de PRGF in alveola extractionala, pentru o vindecare accelerata si o vindecare mai eficienta.

Iata cum o tehnologie a factorilor de crestere poate fi de ajutor pentru o vindecare mai rapida! Asa ca, atunci cand mergem la medicul dentist pentru a avea grija de sanatatea noastra orala si a avea zambetul dorit, stim acum ca exista noi tehnologii care ne pot ajuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *