Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Tehnici moderne de creare de os pentru implantul dentar

Profesionistii Zambetului – Tehnici moderne de creare de os pentru implantul dentar
Sambata, 9 februarie 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitati: Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara, si Dr. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara.
Emisiune sponsorizata de Clinica Dr. Barbu (www.clinicadrbarbu.ro).
Un proiect ARENA Communications.

De foarte multe ori, pacientii care au nevoie de un implant dentar sufera si de o resorbtie osoasa, ceea ce face sa fie nevoie de creare de os pentru inserarea cu succes a implantului dentar. Iar aceasta operatie trebuie pregatita cu minutiozitate!

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Noi trebuie sa ne asiguram ca atunci si acolo unde inseram un implant totul este foarte bine pregatit din punct de vedere chirurgical. Dar ceea ce trebuie sa stim este ca evaluarea unui pacient este cel mai greu lucru de facut si pregatirea unei interventii trebuie facuta foarte detaliat, foarte riguros!

De multe ori, este nevoie de o operatie de sinus-lift, insa astazi se practica si un aport minim invaziv al acestei operatii, iar rezultatele sunt notabile!

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Am efectuat, impreuna cu o echipa de cercetatori din Israel, in 2009, un studiu pe niste pacienti, cu un rezultat foarte, foarte bun. Acum, la 10 ani, rezultatele sunt foarte, foarte bune, cu un succes de 99%.

Iata in ce consta aceasta noua tehnica minim invaziva!

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Nu mai facem tehnica normala, care e un pic mai traumatizanta pentru pacient – face un edem, se umfla mai tare dupa o interventie… ii curge sange pe nas, epistaxis, cateodata, e normal…Se si invinetesc doamnele, din cand in cand… Si asta e normal, dar e, totusi, o trauma sinus-liftul. Acest sinus minim invaziv presupune inserarea osului prin intermediul unui implant. Este un implant special conceput, cu un canal – prin el injectam osul. Si tehnica este foarte usor acceptata si suportata de pacient. E adevarat ca nu poti face aceasta tehnica daca nu stii tehnica de baza. Adica nu poti sa mergi direct pe varful piramidei, trebuie sa iti faci o baza! Trebuie sa faci chirurgie – chirurgul are voie sa faca aditie de os si sinus-lift obligatoriu si, pe masura ce evolueaza si stapaneste tehnica de baza, de sinus-lift cu abord lateral, poate sa mearga catre aceasta tehnica minim-invaziva. Pentru ca, daca ceva nu merge bine pe parcursul tehnicii minim invazive, trebuie sa stii cum se poate rezolva cu ajutorul tehnicii de baza.

Si care ar fi pacientii eligibili pentru aceasta interventie?

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Trebuie sa fie pacienti care, din punct de vedere al starii generale de sanatate, ne permit orice interventie chirurgicala, de la o extractie simpla la o interventie de sinus-lift, pacienti care nu au sinuzita, care nu au avut o sinuzita in antecedente sau, daca au fost, in regula, trebuie sa avem avizul ORL-istului. Il vede, ii face un consult si ii da un bilet de trimitere care spune ca este totul in regula. Si sa nu aiba dinti in zona respectiva, ca sa putem sa punem, dupa aceea, un implant. Pentru ca multi pacienti vor sa faca sinus-lift chiar daca acolo au dinti si spun: “Pentru ce imi trebuie sinus? Daca, odata, o sa imi pierd dintii?” Nu facem over treatment, facem cat e nevoie! De multe ori, le spunem ca trebuie sa asteptam sa incercam sa salvam dintii cat putem de mult. Cand nu se mai pot salva dintii, atunci trecem la aditiile de os!

De ce este nevoie de avizul unui specialist ORL?

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Acolo introduc un corp strain, este un os pe care il introduc in sinus. Orice infectie in zona respectiva imi va compromite rezultatul. Va produce o infectie supraadaugata in acea zona. Nu am voie! Este vorba, atat in medicina stomatologica, cat si in cea generala, de un abord interdisciplinar. Avem nevoie de ORL ca sa putem colabora cu ei, avem nevoie, de multe ori, de medici anestezisti, cu care sa facem, in colaborare, diverse tehnici – sa pregateasca pacientul, sa seteze pacientul sau sa supravegheze, sa monitorizeze pacientul… Dar la acest sinus-lift avem nevoie de ORL.

Dar daca pacientul se confrunta cu o sinuzita?

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Temporizam, asteptam sa se refaca, sa se vindece… Dupa aceea, vine inapoi si putem sa facem interventia. Problema cea mai mare nu este ca trebuie sa facem o tehnica minim invaziva, problema cea mai mare este daca pe parcursul interventiei respective se intampla o complicatie, apare un accident. Trebuie sa stim atunci ce avem de facut, ce trebuie sa facem!

Ce complicatii pot sa apara?

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: De exemplu, se poate perfora membrana sinusului si, neavand foarte multa experienta de la inceput, daca un incepator ar face asta (si mai ales daca nu ar fi chirurg), nu isi da seama daca a perforat membrana sau nu si poate sa provoace el o sinuzita. Este foarte senzitiva aceasta tehnica, foarte delicata!

Important este insa si controlul efectuat imediat dupa operatie, iar acesta se poate realiza printr-un computer tomograf!

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Pe computerul tomograf, se vede imediat dupa interventie. Trebuie obligatoriu sa dam tomografie de control – tomografiile acum nu mai radiaza, nu mai avem nicio problema cu tomografia, ca mergem cu avionul trei ore sau facem o tomografie este acelasi lucru, aceeasi iradiere, mancam o banana sau stam la plaja este acelasi lucru. Dar, in momentul in care nu facem si nu ne asiguram ca totul a fost bine, repercusiunile care apar sunt mult mai grave. Trebuie sa facem o tomografie de control si sa analizam si sa vedem ca tot ceea ce am pus acolo in sinus este pe pozitie, fara niciun fel de esec, fara o perforare a membranei sinusale.

Cu ce materiale se realizeaza aditia osoasa?

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: La sinus-liftul minim invaziv se foloseste un os sintetic. Din punctul de vedere al transmiterii bolilor, este zero. Nu are nicio influenta. Este un os care se integreaza mai greu, dureaza un pic mai mult, dar, pe de alta parte, oricum multi pacienti stau cativa ani pana vin si incep tratamentul. Ca mai stam noua luni dupa interventie… ne intereseaza ca pe urmatorii 20-25 de ani sau toata viata sa nu mai am probleme cu acel implant si cu acel sinus. Deci faptul ca stau noua luni in loc de sase luni nu este o mare pierdere pentru pacient atata vreme cat, intr-un final, rata de supravietuire a implantului este cea mai importanta si trebuie sa reziste cat mai mult in timp. Si nu vorbesc de 5-7 ani, vorbesc de peste 10 ani. Asta inseamna un succes in implantologie. Noi inseram osul in sinus si trebuie sa asteptam ca organismul sa integreze acel os si sa formeze un os nou pe baza osului pe care noi l-am inserat. Dar aceasta tehnica minim invaziva presupune si inserarea simultana a implantului. Asta inseamna ca printr-o singura interventie am inserat osul si implantul si in noua luni avem deja lucrarea. Tehnica clasica de multe ori presupune inserarea intai a osului, dupa aceea putem sa inseram sau nu implantul in aceeasi sedinta. Daca nu, inseram implanturile cam peste 6-8 luni si totul se decaleaza cu inca 4-5 luni. Deci poate sa fie gata un pacient cam intr-un an de zile in loc de 9-10 luni. Dureaza un pic mai mult, pentru ca nu ne grabim sa facem interventia cat mai rapid, important este sa o facem bine. Deci dureaza putin. Fiecare milimetru de implant care intra in sinus trebuie urmarit, trebuie analizat, nu cumva sa perforam membrana sinusala, care este foarte, foarte subtire.

Ce alte variante exista?

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Osul bovin este cel mai folosit pentru tehnica clasica. Nu se poate folosi la aceasta tehnica minim invaziva pentru ca el trebuie cumva injectat prin implant. Implantul are o gaura, prin acea gaura se injecteaza ser fiziologic, el ridica membrana sinusului, este o tehnica si o presiune foarte uniform distribuita pe membrana sinusului, dupa care se indeparteaza serul fiziologic si se insereaza osul. Osul este ca o pasta. Deci nu vine cu forta, nu are particule contondente care pot sa perforeze membrana. Pur si simplu, injectam prin implant, dupa care insurubam implantul si asta este tot. Si asteptam. Osul bovin se foloseste la tehnica clasica, la sinusul clasic. Particulele sunt mai mari, se formeaza si acolo un os de buna calitate…

Exista insa situatii in care este nevoie de un bloc osos. Ce solutii exista in acest caz?

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Osul bovin se foloseste si in aditiile de os, nu doar in sinus, ci si la mandibula sau in alte zone ale maxilarului. Dar, in principiu, trebuie folosit si amestecat cat mai mult cu osul pacientului, pentru ca este o grefa a pacientului pe care organismul, corpul o recunoaste perfect. O integreaza perfect! Are celule stem luate din fata si puse mai in spate, care sunt imediat acceptate de organism. Acesta este un lucru foarte bun. Cu cat mai mult os al pacientului folosim… si nu inseamna ca “macelarim” pacientul ca sa luam niste os – e foarte simplu de scos si nu traumatizeaza deloc pacientul.

Din ce zone se recolteaza?

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Din zona respectiva, din zona in care trebuie sa punem implantul. Cu freza respectiva se recolteaza osul. Il luam dinauntru, un os cu sange foarte bun, si il punem pe exterior. Folosim osul pacientului – este cel mai bun os si toate articolele arata asta! Mandibula este subtire, de exemplu, osul sau maxilarul sunt subtiri si, atunci, cand vreau sa inserez un implant, cu freza cu care pregatesc patul osos pentru implant, freza respectiva recolteaza osul intre spirele ei. Osul nu se arunca, nu se aspira, il amestecam cu putin os bovin si il folosim pe exterior. Pe pacient nu il doare nimic, nu simte nimic, el vine pentru implant si, odata cu implantul, folosim la maxim capacitatea lui de regenerare osoasa folosind osul pacientului.

Iata, pe scurt, de ce in unele cazuri este necesara operatia de aditie de os!

Dr. Iasmin Jarjour, medic dentist specialist protetica dentara: Implanturile se insera in functie de osul disponibil! Daca pacientul nu are os al lui restant suficient, atunci se intervine prin aceste adaugari de os in sinus, pentru ca noi sa putem sa punem implanturile corect si lucrarile protetice sa iasa corect si medical si functional. In cazul in care lucrarile nu sunt efectuate corespunzator, exista si riscul pierderii acestor implanturi, pentru ca fortele nu sunt distribuite acolo unde ar trebui. Implantul se poate pierde imediat, adica nu a fost acceptat de zona, nu de organism. Orice implant este acceptat de organism. Pur si simplu, zona respectiva poate sa respinga implantul sau a intervenit o infectie, din diverse motive, dar, pe termen lung, adica in 3-5 ani, se poate pierde un implant din cauza acestor forte de masticatie sau a unor lucrari necorespunzatoare din punct de vedere protetic si functional. Si atunci incep sa apara spirele implanturilor. In momentul in care apar spirele implanturilor, din cauza resorbtiei osoase din jurul implanturilor, acestea incep sa acumuleze placa bacteriana, care favorizeaza depunerea tartrului si, implicit, inflamatia gingivala. In permanenta, in momentul in care ai o inflamatie intr-o zona de gingie sau de tesut moale, ea duce mai departe la aparitia parodontozei, in cazul dintilor, sau a periimplantitei, in cazul implanturilor. Si, astfel, pierzi si implantul, se topeste mai mult din os si duce la interventia unor aditii de os mult mai complicate si mult mai grele ulterior.

Asadar, tehnicile moderne din implantologie, care se dezvolta in mod constant, vin in ajutorul pacientilor care au ajuns sa se confrunte cu pierderea dintilor. In plus, exista si tehnici minim invazive pentru reducerea durerii si o refacere mai rapida! Totul este insa sa aveti grija de zambetul vostru si sa mergeti periodic la controalele stomatologice recomandate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *