Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Solutii rapide de implantologie orala

Profesionistii Zambetului – Solutii rapide de implantologie orala
Sambata, 2 martie 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitati: Doamna doctor Anca Rusu si domnul doctor Alexandru Pintilie, medici specialisti chirurgie dento-alveolara.
Emisiune sponsorizata de Dental Premier (www.dentalpremier.ro).
Un proiect ARENA Communications.

Astazi, exista solutii rapide de implantologie, care permit o reabilitare orala completa in timp foarte scurt!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Exista un concept nou, intr-adevar, acela de implant rapid, care inseamna ca, in esenta, odata cu inserarea implanturilor, pacientul poate beneficia in timp foarte scurt de realizarea unor lucrari fixe provizorii. Este o metoda rapida de reconstructie a zambetului!

Dar cui se adreseaza aceste solutii de implanturi rapide?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Sistemul de implanturi rapide si dinti ficsi in 24 de ore se adreseaza tuturor pacientilor care, evident, au nevoie de un astfel de sistem intrucat, trebuie spus, varsta nu reprezinta un impediemnt. De un astfel de sistem pot beneficia pacientii care nu mai au niciun dinte si vor sa faca trecerea de la proteza mobila, mai neplacuta, mai greu de suportat, catre o lucrare fixa. De asemenea, exista si situatii cu pacienti care au dinti nerecuperabili foarte cariati sau afectati in urma unor accidente. O categorie foarte importanta o reprezinta si pacientii cu boala parodontala, atat de raspandita, putand duce chiar la pierderea dintilor. Exista pacienti cu boala parodontala in stadiu atat de avansat incat dintii respectivi nu mai pot fi recuperati si necesita extractie. Metoda veche, clasica de reconstructie prin implanturi insemna extractia dintilor, urmata de o perioada de cateva luni de asteptare, dupa care se inserau implanturile si iarasi era nevoie de o perioada de asteptare. Prin aceste implanturi rapide, diferenta majora o face faptul ca pacientul vine, se insera implanturile dentare, se ia amprenta si, imediat, in 24 de ore, se insera o lucrare fixa, provizorie, de care pacientul se poate bucura imediat.

Asadar, imediat dupa inserarea acestor implanturi, pacientii se pot bucura de o lucrare provizorie care le permite sa-si continue activitatea fara niciun fel de impediment de ordin estetic!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: O astfel de interventie, care dureaza aproximativ doua ore, este urmata de inserarea lucrarii fixe provizorii, fie in aceeasi zi, fie in functie de ora la care a fost programata interventia, imediat a doua zi. Deci totul, in mare, se desfasoara in aproximativ 24 de ore! Lucrarea fixa provizorie, care se insera pacientului imediat a doua zi, este dintr-un acrilat. Partea interesanta este ca pacientul se poate bucura imediat de aceasta lucrare, adica poate manca, poate vorbi… Este important, de asemenea, ca, timp de doua luni, sa se consume doar alimente moi, tocmai pentru a nu forta aceste implanturi.

Si cand se poate trece la o lucrare definitiva?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Este necesara o perioada de asteptare de aproximativ trei, poate patru luni, timp care este necesar tocmai pentru refacerea gingiei si pentru un proces de osteointegrare, ii spunem noi, a implanturilor… Perioada in care, practic, sa spunem, creste os pe spirele implanturilor. De aceea, in aceasta perioada, pacientului ii indicam sa consume doar alimente de consistenta moale, pentru a nu forta implanturile.

Aceste solutii de implantologie pot asigura refacerea danturii atat pe arcada de sus, cat si pe arcada de jos, tinand cont, bineinteles, de specificatiile fiecareia!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Acest sistem de implanturi rapide este facut sa reconstituie o arcada intreaga. La maxilar, de exemplu, adica la partea de sus, numarul minim de implanturi este de sase implanturi, dintre care patru sunt drepte si celelalte doua care sunt spre partea posterioara sunt inclinate tocmai pentru a ocoli o formatiune anatomica numita sinus maxilar. Iar la partea de jos, respectiv la mandibula, se folosesc patru implanturi, din nou doua drepte si doua inclinate pentru a ocoli de aceasta data un nerv care se numeste nervul alveolar inferior… Totul este urmat de realizarea unei lucrari fixe provizorii din zece dinti, urmand ca la lucrarea definitiva, realizata din ceramica sau din zirconiu, lucrarea sa aiba la final 12 dinti. Lucrarea provizorie are zece dinti, intentionat nu se face mai lunga, sa spunem, tocmai pentru a nu forta implanturile. Implanturile trebuie lasate sa se osteointegreze timp de 3-4 luni. Practic, rolul lucrarii provizorii este, in primul rand, estetic, astfel incat pacientul se poate reintegra in societate foarte repede. Evident, si pentru masticatie…. pacientul poate vorbi… Trecerea este, intr-adevar, uimitoare de la situatiile in care pacientul nu mai are niciun dinte sau are o proteza mobila foarte neplacuta catre o lucrare fixa mult mai confortabila.

Aceste solutii de implantologie rapida confera, asadar, posibilitatea ca pacientii sa se poata bucura de dinti ficsi intr-un timp foarte scurt!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Sistemul de implanturi rapide si dinti ficsi in 24 de ore elimina tocmai necesitatea aditiilor de os. Se pot face, eventual, mici aditii de os pentru a completa volumul ideal al osului, volum de care avem nevoie pentru o stabilitate pe termen lung. O conditie importanta e sa avem, totusi, o grosime minima, macar de 4-5 mm, a osului. In alte situatii, era necesar sa facem sinus-lifting sau reconstrucii masive de os pe zonele laterale. Acum, aceste zone deficitare se pot ocoli tocmai prin pozitia angulata a implanturilor, ceea ce este un mare avantaj, intrucat totul se desfasoara, in acest fel, intr-o singura etapa chirurgicala.

Dar cine poate apela la aceste implanturi rapide?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: De acest sistem de implanturi rapide si dinti ficsi in 24 de ore pot beneficia pacienti de orice varsta. Este un mit conform caruia varsta reprezinta un obstacol. Cel mai in varsta pacient al nostru are peste 90 de ani. Din pacate, am avut si situatii cu pacienti tineri, treizeci si un pic de ani, care si-au pierdut dintii din cauza bolii parodontale a sau a unor procese carioase foarte avansate, care au facut imposibila recuperarea dintilor. In concluzie, unica solutie pentru ei este reconstructia prin implanturi rapide.

Aceste solutii se adreseaza mai ales purtatorilor de proteze mobile care isi doresc dinti ficsi!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Un purtator de proteza mobila stie, de fapt, ce inseamna viata cu proteza. Gustul alimentelor este afectat. Nu poti manca bine, ramane mancare pe sub proteza, tot timpul exista riscul sa-ti pierzi proteza pe drum. O viata mult mai relaxata si mult mai confortabila si mai linistita o poti avea doar avand o lucrare fixa.

Si care trebuie sa fie conduita pacientilor care au beneficiat de un asemenea sistem de implanturi?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Cel putin la sase luni, daca nu o data pe an, pacientul trebuie sa vina la o igienizare profesionala, care consta in detartraj. De asemenea, partea aceasta de control este foarte importanta pentru a ne asigura ca totul se desfasoara bine pe termen foarte lung. Pentru partea de igienizare, care se realizeaza, evident, in cabinetul stomatologic, lucrarea definitiva se desurubeaza, avand astfel acces suficient de bun pentru a face curatarea necesara, dupa care lucrarea se insurubeaza la loc. Insist foarte mult pe ideea controlului periodic. Din pacate, multi pacienti considera ca, odata inserate implanturile, s-au rezolvat toate problemele. Nu este adevarat! Implanturile trebuie supravegheate. O data pe an trebuie facuta o radiografie de control pentru a vedea care este nivelul osului, trebuie urmarita si stabilitatea gingiei de jur imprejurul implanturilor si, evident, partea de igienizare profesionala trebuie facuta o data pe an, tocmai pentru a ne asigura ca totul ramane stabilit pe termen lung.

Pe scurt, pentru acest sistem de reabilitare orala prin implanturi rapide este nevoie de sase implanturi sus la maxilar si de patru implanturi jos la mandibula!

Dr. Alexandru Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: La maxilar, partea de sus a cavitatii orale, pacientul are nevoie de un numar minim de sase implanturi. La mandibula, povestea este altfel, mandibula fiind partea de jos a cavitatii orale, pacientul are nevoie de un numar de patru implanturi. Mandibula este un os mai dur, iar acest lucru, clinic, inseamna ca noi putem insera un numar mai mic de implanturi pentru a restaura intreaga arcada dentara. Pe cele patru implanturi se realizeaza o lucrare protetica formata din 12 dinti, ceea ce ii ofera pacientului confortul unei arcade complete si unei masticatii usoare.

Toate aceste proceduri se desfasoara cu anestezie locala si, eventual, cu sedare intravenoasa!

Dr. Alexandru Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Acesta procedura se realizeaza cu anestezie locala. In cazul pacientilor anxiosi, putem opta si pentru sedarea intravenoasa sub stricta supraveghere a unui medic AT-ist. Sunt situatii cand pacientii, din cauza anumitor fobii capatate in timp la medicul stomatolog, prefera o sedare intravenoasa, pentru confortul lor fizic si psihic!

Asadar, exista solutii de reabilitare orala rapida chiar si pentru cei care si-au pierdut aproape toti dintii! Important este, insa, sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra orala!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Indiferent de varsta si indiferent de situatia in care se prezinta un pacient, care poate chiar nu mai are niciun dinte, din fericire, exista aceasta solutie de implanturi rapide, care ii poate oferi pacientului unui zambet nou si frumos!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *