Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Reconstructia osoasa in stomatologie

Profesionistii Zambetului – Reconstructia osoasa in stomatologie
Duminica, 7 aprilie 2019, de la ora 09.30, pe Realitatea TV.
Invitati: Doamna doctor Anca Rusu si domnul doctor Alexandru Pintilie, medici specialisti in chirurgie dento-alveolara.
Emisiune sponsorizata de de Dental Premier (www.dentalpremier.ro).
Un proiect ARENA Communications.

De multe ori, in reabilitarea danturii este nevoie de o reconstructie osoasa! Iata de ce si cand anume este nevoie de o asemenea procedura!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Reconstructia de os reprezinta o metoda chirurgicala prin care se reconstituie volumul de os atunci cand acesta s-a pierdut. Cel mai frecvent, in urma unor extractii dentare, dar, de asemenea, si in urma unor accidente, in urma unor leziuni carioase avansate sau in urma purtarii pe timp in delungat a protezelor dentare, care preseaza pe gingie si, indirect, preseaza pe os, iar acesta isi diminueaza volumul. Cel mai frecvent, pierderea de os are loc odata cu extractia unui dinte, pentru ca au loc niste procese de atrofie a osului. De aceea, este foarte important ca, imediat ce s-a facut extractia unui dinte, atunci cand este posibil, evident, sa se si insereze un implant dentar. In caz contrar, daca s-a facut o extractie si nu se intampla absolut nimic, este neglijat, incepe o atrofie accentuata a osului. Acest proces de atrofie are loc mai ales in primele sase luni foarte accelerat. Problema e ca se ajunge deja intr-o etapa in care s-a pierdut atat din grosimea osului, cat si din inaltimea osului, ceea ce face dificila ulterior protezarea, respectiv inserarea unui implant dentar. Ideal ar fi ca, in momentul extractiei dentare, daca este posibil, sa se si insereze implanturi dentare, tocmai pentru a stopa acest proces de atrofie osoasa. In caz contrar, este bine sa se faca cat mai devreme, adica sa nu se tot amane inserarea implanturilor, pentru ca acest proces de atrofie devine la un moment dat mai accentuat si, evident, este ireversibil, fiind necesar apoi, pentru a putea avea implanturi dentare, sa se faca reconstructii de os masive, cand lucrurile deja se mai complica.

Dar in ce consta aceasta procedura? 

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Reconstructia osoasa reprezinta un subiect foarte amplu. Exista multe tehnici prin care se face reconstructia, exista si multe materiale… Totul depinde, in primul rand, de tipul de defect osos, respectiv de cat de mult s-a pierdut osul, ce cantitate de os a mai ramas, ce forma are osul restant. Acest lucru se investigheaza cu ajutorul unui computer tomograf, care este o radiografie tridimensionala de mare precizie. Acolo se fac niste masuratori si se apreciaza ce tehnica de reconstructie sau de aditie osoasa ar fi necesara.

Si cu ce materiale se face reconstructia osoasa?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Este o tehnica prin care se folosesc granule de xenogrefa, respectiv granule de os de origine animala, care se amesteca chiar cu osul propriu al pacientului, iar acest amestec se acopera cu niste membrane de colagen. Tocmai pentrru a stabiliza osul reconstruit. Aceasta ar fi o metoda de a reconstrui osul, dar, in cazul unor atrofii mai mari, atat pe orizontala, cat si pe verticala, se folosesc niste blocuri de os sau niste corticale de os care arata ca niste placute, recoltate chiar de la pacient, de la mandibula, din unghiul mandibulei, cel mai frecvent, si care sunt transferate catre zona unde este nevoie sa se faca aditia de os, sunt transferate si fixate cu niste suruburi. In acest fel, reconstruim volumul de os care s-a pierdut.

Este vorba, asadar, de materiale bine acceptate de corpul nostru! Si cum este procesul de vindecare in urma aditiei de os?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: O metoda foarte folosita de a reconstrui osul se bazeaza pe amestecul de os propriu al pacientului, recoltat cu niste freze speciale, cel mai frecvent, din unghiul mandibulei, si particule de os bovin, adica xenogrefe. Aceste particule se amesteca si, de asemenea, se adauga… noi folosim si procedura PRGF, care inseamna Plasma Rich Growth Factors. Este o procedura prin care sangele recoltat al pacientului se centrifugheaza, iar noi, de acolo, extragem tot ce inseamna factor de vindecare accelerata, tocmai pentru a usura acest proces de regenerare osoasa. Tot acest amestec format din os uman, din granule de os bovin si din PRGF, pentru a fi stabilizat, se acopera cu o membrana de colagen. Aceasta membrana se fixeaza, la randul ei, cu niste pini ca niste piuneze, tocmai pentru a stabiliza, tocmai pentru ca acest amestec sa nu se miste. Una dintre conditiile importante pentru regenerare este ca acest amestec sa ramana fix. Aceasta membrana mai are un rol: impiedica penetrarea unor celule din gingie in acest amestec, pentru ca pe noi ne intereseaza sa avem la final un amestec cat mai dur, tocmai pentru a stabilia implantul inserat.

Cand are loc aceasta procedura?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Manopera de aditie osoasa are loc fie chiar in momentul extractiei dentare, pentur ca, odata cu extractia dentara, osul se poate resorbi, fie are loc in momentul inserarii implantului, cand mai exista ceva volum de os suficient pentru inserare. Sau poate sa aiba loc intai aditia de os si dupa cateva luni abia sa se insereze implanturile. Asteptam intre momentul aditiei de os si momentul inserarii implanturilor doar cand osul s-a pierdut foarte mult, adica atunci cand atrofia este atat de mare incat nu putem sa inseram un implant. Intai reconstruim osul si abia dupa aceea, in medie cam in patru luni dupa aceea, se insereaza si implantul dentar. In cazul unor atrofii rezonabile, nu foarte accentuate, exista posibilitatea sa facem si inserarea implanturilor, si aditia de os, tocmai pentru ca acest implant, ca sa aiba stabilitate suficienta in timp, trebuie sa fie inconjurat de cat mai mult os, de jur-imprejur si, de aceea, este foarte important sa si adaugam os in momentul inserarii implanturilor. Pentru ca, daca ne gandim, in timp, in ani de zile, osul nostru natural oricum se va atrofia. De aceea, trebuie sa fim pregatiti prin adaugarea de dinainte a acestor granule de os.

Este dureroasa o asemenea procedura?

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: O astfel de interventie se poate face cu anestezie locala, este absolut suficient in cazurile in care este o atrofie foarte mare si o interventie chirurgicala de durata mai mare. Putem sa mergem si pe varianta de a avea o sedare intravenoasa, tocmai pentru confortul pacientului. Este foarte important de precizat: o astfel de interventie este nedureroasa, iar tehnicile de chirurgie au evoluat atat de mult incat putem sa o consideram o manopera sigura si, de asemenea, cu grad mare de succes.

Exista insa situatii in care pacientii au si diverse afectiuni generale si, atunci, medicul stomatolog specialist in chirurgie dento-alveolara care realizeaza aceasta procedura trebuie sa tina legatura cu medicii curanti ai acestor pacienti!

Dr. Alex Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Fiecare pacient are un grad propriu de resorbtie osoasa. In special femeile sunt afectate mai tare de resorbtia osoasa, din cauza faptului ca, in momentul in care intra la menopauza, se schimba metabolismul osos destul de mult, iar densitatea osului devine mult mai mica. Acest lucru favorizeaza resorbtia osoasa. Fiecare caz trebuie foarte bine analizat, in functie de problemele pacientului si, in functie de situatia lui clinica, trebuie aleasa metoda de reconstructie osoasa si trebuie analizat foarte bine statusul general al pacientului, oferta lui osoasa si metoda prin care noi optam sa reconstruim maxilarul atrofiat. In functie de statusul general al fiecarui pacient, noi pastram o stransa colaborare cu medicul lui curant, pentru ca unii pacienti care au afectiuni generale au nevoie de un protocol special pentru a beneficia de tratamente chirurgicale si implantare.

Asadar, chiar si in situatiile complexe si speciale, exista solutii de reconstructie osoasa!

Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Vestea buna este ca tehinicile de chirurgie sunt atat de avansate si predictibile, incat chiar si in situatiile care par fara sperante reusim, pana la urma, sa gasim o solutie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *