Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Reabilitarea orala rapida – avantaje si dezavantaje

Profesionistii Zambetului – Reabilitarea orala rapida – avantaje si dezavantaje
Vineri, 1 noiembrie 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitati: Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara, si asist. univ. drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara.
Emisiune sponsorizata de Clinica Dr. Barbu (www.clinicadrbarbu.ro, Telefon: 0758.818.333, www.facebook.com/clinicadrbarbu.ro/).
Un proiect ARENA Communications.

In ultima vreme, se vorbeste din ce in ce mai mult de asa-numitele proceduri Fast & Fixed sau All-on-4, All-on-6, proceduri de reabilitare orala rapida. Haideti insa sa aflam, concret, in ce constau, in ce masura si in ce masura se pot aplica si caror pacienti!

Asist. Univ. Drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara: Este acea reabilitare pe care toti oamenii o doresc, dar nu toata lumea poate sa o aiba si poate sa o obtina. Toti pacientii, toti oamenii vor sa vina la stomatolog si sa zica: „Vreau sa termin cat mai repede!” Sunt multe clinici in care se duc si, intr-adevar, obtin acei „dinti intr-o zi”, sa spunem, dar acei dinti intr-o zi sunt niste dinti provizorii. Nu are cum, intr-o singura zi sau intr-o saptamana, pacientul sa obtina niste dinti de lunga durata, pe termen lung…

Intr-o zi (intelegand prin aceasta ziua interventiei sau ziua imediat urmatoare) se realizeaza doar o lucrare provizorie, niste dinti provizorii, nu definitivi!

Asist. Univ. Drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara: In ziua in care pacientul se prezinta la cabinet, medicul, intr-adevar, face tratamentul stomatologic cuvenit – implanturi sau lucrari… Dar sunt niste lucrari provizorii, facute in cabinet, cat mai repede, pentru ca omul sa poata sa se duca in societate imediat. Insa, ca sa obtinem o lucrare de lunga durata, avem nevoie de timp. Dintii intr-o zi se refera doar la niste dinti din plastic, facuti in cabinet, cat pacientul sa plece cu ceva. Dar lucrarile de stomatologie pe termen lung se obtin in cateva luni…

De fapt, si in cazul acestor proceduri rapide, dintii definitivi se obtin dupa cateva luni. Dar aceste proceduri nu se recomanda oricaror pacienti. In mod normal, se recomanda reabilitari clasice, care dureaza ceva mai mult.

Asist. Univ. Drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara: Sunt pacienti de-ai nostri pe care-i reabilitam complet in 2 – 3 ani, pentru ca avem nevoie de timp. In stomatologie vorbim de medicina, iar in medicina vorbim de organismul uman, care are nevoie de timp ca sa se restabileasca si sa poata sa se refaca organismul. Stomatologia inseamna termen lung, tratamente pe termen lung, inseamna rabdare din partea pacientului, rabdare din partea medicului… Si bineinteles ca, in spatele acestor tehnici, exista foarte mult personal…

Dar care este categoria de pacienti carora li se recomanda procedurile de reabilitare orala rapida?

Asist. Univ. Drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara: Pacientii carora li se recomanda acel Fast & Fixed, de care vorbeste acum toata lumea, sau All-on-6, All-on-4, All-on-5… sau reabilitare completa prin implantologie… se refera la o categorie de pacienti edentati total, adica nu mai au niciun dinte… Si, atunci, putem sa vorbim de aceasta tehnica. Sau vorbim de pacienti care sunt un pic mai inaintati in varsta. Nu putem sa facem o reabilitare tip Fast & Fixed la persoane de 30 de ani… pentru ca trebuie sa ne gandim de ce facem acest lucru si cui ii facem acest lucru. Tehnica Fast & Fixed se face la persoanele de peste 60 de ani sau in momentul in care cineva a avut un accident de masina sau un accident in urma caruia, pur si simplu, a ramas fara dinti. Atunci incepem sa ne gandim daca este apt pentru acest Fast & Fixed, cum i se spune. Cei mai apti sunt pacientii de peste 60 de ani, bineinteles, pentru ca aceste lucrari se fac in stil proteza, sunt foarte groase si, la un pacient cu o resorbtie osoasa, se poate face acest Fast & Fixed. Dar, la un pacient care are 30 de ani si osul este sanatos, de multe ori optam pentru acele tehnici de implanturi clasice. Adica punem un implant, asteptam sa se integreze, nu putem sa-l incarcam imediat… pentru ca implantul, in momentul in care-l punem, vrem sa dureze peste 15 ani. Nu putem sa-l punem si sa avem asteptari sa stea 15 ani, dar noi l-am incarcat sau nu am abordat tehnica corect si, atunci, in 3 ani, pacientul se intoarce cu un esec in implantologie…

Asadar, este o procedura doar pentru pacientii care si-au pierdut toti dintii si care se aplica doar in urma unei atente evaluari medicale de specialitate, care tine cont de varsta pacientului, de analiza volumului osos al acestuia, de conditia medicala generala… Dar nu este intotdeauna recomandata, existand si alte solutii. Cert este ca, dupa o reabilitare orala totala, trebuie respectate riguros controalele stomatologice periodice!

Asist. Univ. Drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara: Trebuie sa vii la control din 6 in 6 luni! In momentul in care ai pus implanturi, este si mai strict – chiar trebuie sa vii din 6 in 6 luni! Daca apare vreo problema la vreun dinte sau la vreun implant sau la lucrare, sa poti sa intervii repede. Daca iti facei acest Fast & Fixed la 60 de ani, bineinteles ca, daca o sa vii la controale (la 6 luni, cel putin), atunci probleme nu apar. Sau, daca apar, putem sa le rezolvam repede. Si, la 70, 75 de ani, in momentul in care reevaluam si totul este in regula, este bine pentru pacient si pentru toata lumea, in cazul in care exista o problema, se face iarasi un computer tomograf si se restabileste un plan de tratament implantologic corect, care sa mai reziste inca 15 – 20 de ani, cat este necesar.

Dar de ce, in general, sunt recomandate procedurile clasice mai degraba decat cele de reabilitare rapida?

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Am inceput din 2008, am facut cateva cazuri si am asteptat sa vad ce se intampla in timp… Am experienta nu ca numar de cazuri, ci ca timp. Si am vazut ca, in timp, nu sunt rezultatele la fel de bune si nu sunt la fel de predictibile ca acelea care presupun exact tehnicile pe care le invatam clasic pentru implantologie. Aditiile de os, asteptat, integrare… Exact cum ai o fractura pe care vrei s-o repari intr-o zi. Ai o fractura, trebuie sa astepti trei luni sau sase luni, depinde de caz. In principiu, in 2008 am facut primele cazuri, am invatat in Israel tehnica „dinti intr-o zi”… Nu am facut niciodata pe 4 implanturi, pentru ca am pus macar 5 sau 6… si nici cel care a inventat tehnica, Paolo Malo, nu mai face pe 4 implanturi. Am fost la el in clinica si mi-a spus ca nu mai fac pe 4 implanturi, pentru ca nu au avut rezultate bune pe termen lung. Avem si pacienti pe care ii vedem (suntem in colaborare cu el)… si am vazut pacienti care au 5 implanturi, 6 implanturi, desi tehnica se numeste All-on-4. Noi trebuie sa vedem pacientul si problema pacientului, afectiunea pacientului ca pe o problema medicala. Si trebuie sa ne gandim la el ca si cum am fi noi in locul pacientului si sa ne gandim ce se intampla peste 20 de ani cu pacientul. Eu vreau sa rezolv un pacient ca, pentru cel putin 20 de ani, sa nu mai aiba probleme cu dintii, cu implanturile, cu nimic… Deci, din punctul de vedere al rezolvarii medicale corecte, trebuie sa faci tot ceea ce e posibil sa pastrezi osul, sa astepti… Asa cum si-a pierdut dintii, in timp, poate sa-si refaca dintii – dureaza mai mult, dureaza 2 ani, dar, din punctul de vedere al rezultatelor pe termen lung, predictibile, in toata lumea, cele mai bune tehnici sunt aceste tehnici in care stai si astepti. Sunt cazuri rare, pacienti… am facut si noi cateva cazuri – atunci, nu ai ce sa faci. In aceste cazuri rare, facem implanturi zigomatice, atunci punem implanturi pterigoidiene, punem implanturi care sa ocoleasca sinusul, facem aceasta tehnica „dinti intr-o zi”… Dar niciodata n-am facut cu 4 implanturi!

Un lucru important pe care pacientii trebuie sa-l inteleaga este ca, si in cazul procedurilor clasice, pe durata procedurilor stomatologice, beneficiaza de dinti provizorii.

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Chiar daca tratamentul dureaza 2 ani, ei nu stau 2 ani fara dinti! Ei pleaca, in seara respectiva, in ziua respectiva, cu dinti! Nu sunt pe implanturile finale, pentru ca acele implanturi finale necesita timp. Organismul necesita timp, are nevoie de timp ca sa integreze ce-i adaugam noi. Adaugam os, adaugam un implant – el are nevoie de timp sa se integreze… si sa integreze, si sa fixeze… Orice doctor care are o pregatire in implantologie sau in chirurgie (macar in chirurgie si, dupa aceea, si in implantologie) stie si are cum sa faca in asa fel incat pacientul, cand pleaca, sa aiba niste dinti! Nu sta fara dinti!

Asadar, si in cazul pacientilor care si-au pierdut aproape toti dintii sau sunt pe cale sa si-i piarda, exista mai multe optiuni de tratament.

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Sa spunem ca avem pacient care, intr-un final, o sa ramana fara dinti. Am doua optiuni. Una: sa scot toti dintii astazi si sa-i pun aceste 4 implanturi angulate in diverse pozitii si sa-I restaurez pe loc o lucrare provizorie care va avea forma de proteza si, intr-un final, sa fie sub forma de proteza. Sau sa pastrez cativa dinti provizorii, pe care fac o lucrare provizorie, restauram pacientului… ii restauram zambetul si functia si el pleaca, asteptand cateva luni, pana este gata tratamentul final. Deci, orice ar fi, pacientul trebuie sa plece cu dinti! Asta este si ideea pentru care ne pregatim atat de mult: sa stim cum sa restauram niste dinti provizorii, sa punem niste implanturi provizorii… Punem niste implanturi provizorii! Sa spunem ca dintii pacientului… pacientul are o parodontoza, are o boala parodontala agresiva – nu putem sa lasam dintii, dintii sunt, toti, mobili… Si avem in situatia aceasta pacienti chiar si de 35 de ani, 40 de ani, pacienti tineri… Intr-adevar, raman fara dinti, dar si mama mea, la 70 de ani, are implanturi puse si nu are proteza… Are coroane, ca orice om – nu trebuie sa-i fac proteza pentru ca are 70 de ani… Si acestor pacienti care au dinti afectati de parodontoza le facem extractiile, dar nu le punem implanturile finale. Asteptam sa se vindece… sa se vindece, sa se sterilizeze osul si gingia, iar in timpul acesta le plasam, pentru o perioada de 1 an, pana este gata tot tratamentul final, 3 – 4 implanturi provizorii, pe care la sfarsit le indepartam foarte simplu. Nici nu-l doare, nici nu-l simte, nici nu-l deranjeaza cu nimic pe pacient… are functia restaurata, lucrarea vine imediat si pleaca cu lucrarea in gura. Pleaca cu dinti intr-o zi, dar nu sunt dinti pentru o zi… pentru ca noi o sa-i facem pentru 20 de ani – cel putin 20 de ani, daca nu mai mult… Deci sunt niste implanturi provizorii, o lucrare care sta pe implanturile provizorii si, cand celelalte implanturi, finale, sunt plasate in conditii de os steril si cu aditiile de os corespunzatoare, pe termen lung, este mult mai bine pentru pacient.

Asadar, pacientii – mai ales cei tineri – care au nevoie de lucrari complexe pot avea, de regula, mai multe optiuni de tratament. Si este important sa stie ca lucrarile provizorii se pot face si pe implanturi provizorii – implanturi speciale, care nu se osteointegreaz. Sau exista si alte solutii, de la caz la caz, pentru ca ei sa poata sa-si desfasoare activitatea fara probleme, avand dinti provizorii, in asteptarea lucrarilor definitive.

Prof. Univ. Dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Pacientii pleaca cu dinti! Ca sunt pe implanturi provizorii sau sunt pe niste dinti restanti pe care putem sa-i pastram… intotdeauna, pacientii pleaca cu dinti. Ei trebuie sa mearga, sa se integreze in societate!

Asadar, exista solutii pentru pacientii care si-au pierdut dintii complet sau aproape complet, iar medicii trateaza cazul fiecarui pacient aparte, pentru ca fiecare organism este aparte. Iar pacientii trebuie sa stie ca, uneori, tratamentele pot sa dureze si… e bine sa mai avem si rabdare… Si sa avem grija de noi si de dintii nostri din timp, ca sa nu ajungem, pe cat posibil, sa avem nevoie de proceduri stomatologice complicate si laborioase. Aveti grija de zambetul vostru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *