Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Noile tehnologii de reabilitare orala

Profesionistii Zambetului – Noile tehnologii de reabilitare orala
Sambata, 20 iulie 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitati: dr. Ionut Leahu, medic implantolog, dr. Corina Cîmpean, medic specialist chirurgie oro-maxilo-facială, si dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolară.

Emisiune sponsorizata de Clinicile Dr. Leahu (www.cliniciledrleahu.ro, 021 9134).
Un proiect ARENA Communications.

Din pacate, multe persoane au ajuns in situatia de a-si pierde dantura complet, dar astazi exista solutii ce si acestea sa poata beneficia de dinti ficsi.

Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Visul acesta de a avea dinti ficsi in 24 de ore a aparut cam de acum 20 de ani. La inceput, era o tehnica la care, pur si simplu, se puneau niste implanturi dentare, iar apoi se faceau aceste lucrari provizorii fixe, care erau instalate in aceeasi zi sau a doua zi dupa interventia chirurgicala. Va dati seama, acum 20 de ani, era considerata o nebunie totala… adica erau foarte putini doctori care aveau incredere ca va functiona! Doar ca practica, adica rezultatele, in timp, au demonstrat ca este o interventie foarte, foarte sigura. Tehnologia sigur ca a evoluat foarte mult si a capatat forma in care lucram noi astazi cam acum 8 ani. In Romania, au inceput sa se faca interventii de genul acesta cam in urma cu 6 ani, 7 ani… si a devenit o tehnica care este utilizata destul de frecvent cam in urma cu 4 ani.

De foarte multe ori, in cadrul acestei interventii este necesara si o aditie de os.

Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Daca, cumva, avem un pacient care a venit aproape imediat, adica inca mai are dintii in gura, dar sunt compromisi total, adica nu a ramas fara dinti inca… Atunci, in aceeasi interventie in care indepartam dintii, de multe ori gasim niste os restant, astfel incat putem sa evitam, punand implanturile la un unghi de 35 de grade langa sinus, putem sa evitam nevoia repararii osului din sinusul maxilar. Acesta ar fi gradul cel mai simplu. Dar avem, desigur, si situatii mai complexe, in care pacientul mai are os doar undeva cam in dreptul caninilor. Atunci, in aceeasi interventie, punem 4 implanturi in zona in care mai are os disponibil, pe cele 4 implanturi sustinem o lucrare provizorie imediata, dar cel mai important lucru este ca reparam osul si in sinusurile maxilare. Si punem si acolo doua implanturi, astfel incat lucrarea pe termen lung sa se sprijine pe masele chiar in dreptul acelor implanturi care sunt in sinusul maxilar si care au stat sa se vindece 6 luni fara sa fie pusa acolo o lucrare provizorie… Pentru o lucrare proviziorie, este suficient daca reusim sa-i dam pacientului un zambet in zona din fata.

Asfel, pe implanturile realizate in osul pacientului se poate face o lucrare provizorie, dar cele pentru care a fost nevoie de aditie de os trebuie menajate pana la osteoinregare.

Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Trebuie sa sprijin pe implanturile care stau  90% in osul original a pacientului. Chiar daca noi mai refacem osul in jurul acelor implanturi, totusi, puterea sta in osul natural existent in momentul operatiei. Dupa care noi mai putem sa punem implanturi, pe lateral, in osul care va fi peste 6 luni. Deci in sinusul maxilar ancoram implanul chiar si intr-un milimetru jumatate de os original si adaugam os in sinus pentru toata lungimea implantului. Dar acel implant… nu putem sa ne sprijinim pe el, momentan – ne sprijinim pe el abia peste 6 luni.

In privinta lucrarilor finale, exista mai multe variante de realizare a acestora.

Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Alegerea vine la lucrarea pe termen lung. Pentru ca la lucrarile pe termen lung, adica dintii propriu-zisi pe care ii va folosi pacientul sa manance tot ce-si poate dori dupa cele 6 luni in care a stat cu lucrarea provizorie, acolo pornim de la o solutie standard, in care dintii sunt realizati dintr-un material compozit, pe  un schelet metalic si in care pacientul are estetica, are functie, adica poate sa vorbeasca, poate sa manance, dar in acelasi timp dintii din compozit sunt ganditi sa fie mai moi. Pentru ca… ce se intampla… daca la un dinte natural… am muscat prea tare pe dintele natural, dintele natural se da la o parte… si si doare, daca insist. Si atunci ma opresc! La un implant dentar, cand strang dintii, nu mai doare nimic, niciodata. Si, daca strang foarte tare, pot sa rup ceva chiar si la implanturi! Si, atunci, dintii acestia din compozit se rup inainte sa se intample asta. Si, atunci cand pacientul musca prea tare sau musca putin ciudat si pune o forta prea mare pe lucrare, va rupe un dinte. Si atunci isi da seama: “Cred ca am muscat prea tare!” Daca vorbim de o solutie in care sa nu ai nevoie de o mentenanta atat de  frecventa… daca exista pacienti care isi doresc sa aiba cat mai apropape de ce au avut natural, odata, pentru asta avem un tip de lucrare cu un schelet din titan, in care scheletul din titan este insurubat si va sustine toata dantura, dar pe acel schelet din titan venim cu coronite individuale din ceramica integrala. Si, atunci cand pacientul zambeste, pare ca are dinti naturali, pentru ca va avea chiar si mici spatii intre dinti, adica se va vedea ca sunt dinti individuali, adica dinte cu dinte. Dar, in acelasi timp, toate structura aceasta este insurubata, unita pe cele 6 sau 8 implanturi pe care le are pacientul. Aceasta este o solutie in care pacientul nu va putea sa rupa decat extrem, extrem de greu vreun dinte! Pana acum nu am avut niciun pacient care sa reuseasca sa rupa vreun dinte sau sa ciobeasca un dinte din acest tip de lucrare… Desigur, cand vorbim de o lucrare cu schelet de titan, cu coronita individuala din ceramica integrala, aceasta este cea mai inalt tehnologizata lucrare, care, automat, vine la un buget aproape dublu fata de lucrarea standard. Acolo intra optiunile pacientului…

Care sunt pacientii eligibili pentru aceasta procedura?

Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolară: La o prima consultatie initiala, trebuie sa dam un diagnostic corect, pe baza examenului clinic, pe baza examenului radiologic si a examenelor complementare, cum ar fi computerul tomograf. Se analizeaza toate aceste date impreuna, se trage o concluzie si se diagnosticheaza – cate implanturi trebuie puse si cum trebuie reparat osul. Acum sa vorbim despre numarul de implanturi. Daca e sa vorbim despre arcada superioara, trebuie sa punem intre 6 si 8 implanturi dentare. Daca vorbim despre arcada inferioara, se pun 4 sau 6 implanutri dentare. Cert este ca, la final, dupa ce se integreaza aceste implanturi, vom avea 12 dinti. Adica o arcada, 12… sau poate sa mergem si spre 14 dinti. O arcada dentara completa, functionala, cu care putem manca, la fel, cu care putem zambi cu incredere si sa ne reluam activitate sociala. Dupa acea prima sedinta, in care se pune un diagnostic, la fel, pacientul poate fi trimis si la un medic diabetolog sau la un cardiolog, in functie si de boala care o are, pentru a face un protocol chrurgical bine pus la punct, ca sa nu avem surprize in operatie. Dupa ce avem analizele, avem si acele scrisori medicale de la medicii cu care vom colabora si avem acele informatii pe baza examenului CT si a radiologiei, vine pacientul in sedinta de operatie, in ziua in care va avea intai o amprenta luata, dupa care va incepe operatia…

Si cum anume se desfasoara aceasta?

Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolară: Se aseaza pe scaun, medicull anestezist ii da ceva pe vena, printr-o branula, pacientul se calmeaza total si se detaseaza in totalitate de toate zgomotele… frica sa scade la zero… Deci frica zero, durere zero. E un confort sporit atat pentru pacient, cat si pentru medic.

Cat dureaza operatia?

Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolară: Daca e sa vorbim ca timp, o operatie dureaza cam intre o ora si jumatate – doua ore. Iar daca vorbim despre ambele maxilare, vorbim despre un timp de trei ore si jumatate – patru ore si jumatate, ca timp.

Si cand primeste pacientul acea lucrare provizorie?

Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolară: Dupa ce terminam operatia, pacientul se trezeste, o perioada de 30 de minute – o ora, isi mai revine, mai e putin ametit – sta de obicei in rezerva ca sa-si revina… Se face o radiografie de control, iar medicul din echipa de protetica il invita in cabinet, ca sa ia o amprenta. Pe baza acelei amprente, a doua zi pacientul primeste dintii ficsi. Dinti ficsi provizorii. De ce provizorii? Pentru ca acele implanturi trebuie sa se vindece, adica sa se integrese in osul in care au fost inserate, timp de 4 sau 6 luni. In acest timp, la fel, gingia se aseaza, se vindeca, aditia de os se integreaza… Si, dupa ce se implinesc acele 4, 6 luni, pacientul revine, i se scoate acea lucrare provizorie si incep procedurile de realizare a dintilor pe termen lung.

Astfel, in cadrul acestei interventi in care se pun 6 sau 8 implanturi la maxilar si 4 sau 6 implanturi la mandibula, pacientii pot beneficia, in final, de o dantura fixa.

Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolară: In urma studiilor, s-a demonstrat ca un numar mai redus de implanturi poate suporta numarul normal de dinti, pentru a avea acea dantura perfect functionala din punct de vedere al masticatiei si al fizionomiei. Daca e sa facem o paralela, putem sa ne gandim la acele poduri care au anumiti piloni,  la diferite distante. Se sustine foarte bine aceea structura pe care se deplaseaza masinile. Asa e si in cazul implanturilor, adica acei piloni, implanturile, pilonii sunt suficienti intr-un numar mai redus pentru a suporta o dantura normala.

Este important, asadar, de stiut ca si pacientii care au o serie de afectiuni generale pot beneficea de aceasta interventie, cu acordul medicului curant si cu o serie de masuri suplimentare.

Dr. Corina Cimpean, medic specialist chirurgie oro-maxilo-facială: Aceasta interventie se adreseaza tuturor pacientilor care se afla intr-o stare de sanatate buna. La fel, se poate adresa pacientilor care au anumite afectiuni – diabet, hipoteroidie, hipertensiune si pacientii cu osteoporoza. In cazul pacientilor cu osteoporoza, acestia ar trebui sa retina ca ar trebui interupt tratamenutul cu bifosfonati cu 6 luni inainte, in principiu, mai ales daca au un tratament cu bifosfonati indelungat. Ulterior, ei isi calculeaza un anumit indice, Beta-CDX, care, daca se afla in parametri normali, pacienti pot efectua interventia chirurgicala. Ulterior, in colaborare cu medicul ce a prescris tratamentul cu bifosfonati, acesta se poate relua cam la 4 luni dupa interventia chirurgicala, in asa fel incat osteointegrarea sa aiba loc si sa nu afecteze procedura noastra.

Astfel, prin aceste noi tehnici operatorii, pacientii pot beneficia de dinti ficsi si isi pot recapata zambetul increzator si sanatos!

2 thoughts on “Profesionistii Zambetului – Noile tehnologii de reabilitare orala”

    1. Buna ziua!

      Va multumim pentru interes. Pentru mai multe detalii referitoare la aceste tehnologii de reabilitare orala si la preturile acestora va rugam sa luati legatura cu Clinica Dr. Leahu (www.cliniciledrleahu.ro, 021 9134).
      Multa sanatate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *