Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Fatetele dentare: indicatii si contraindicatii

Profesionistii Zambetului – Fatetele dentare: indicatii si contraindicatii
Sambata, 2 februarie 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitata: Doamna doctor Cristina Toma, medic dentist.
Emisiune sponsorizata de DentalARIA (www.dentalaria.ro)
Un proiect ARENA Communications.

Din ce in ce, mai multa lume este interesata de fatetele dentare! Iata ce sunt acestea!

Dr. Cristina Toma, medic dentist: Fatetele dentare sunt niste elemente protetice, confectionate din ceramica, ce se lipesc la nivelul fetei vizibile a dintelui, imbunatatind aspectul estetic. Ele sunt indicate, in principal, pentru a rezolva probleme de ordin estetic: discromii, modificari usoare de pozitie, modificari de forma… Ele se recomanda, de asemenea, dupa un tratament ortodontic: de exemplu, in caninizarea unor premolari, adica transformarea unor premolari in canini, in situatia in care caninul lipseste, din diferite motive. De exemplu, in momentul in care exista o anodontie de canin – lipsa caninului! Dupa tratamentul ortodontic, se va aduce premolarul in locul caninului, dar acesta va fi transformat, cu ajutorul unei fatete, in canin. Se stabileste de comun acord cu medicul ortodont, iar, daca acesta decide ca poate aduce premolarul pe locul caninului, se va recurge la fatetarea premolarului si transformarea acestuia in canin cu ajutorul unei fatete.

Cu ajutorul fatetelor dentare se poate ajunge la forma dorita a dintilor! De exemplu, un dinte poate fi facut sa arate mai lung, daca este prea scurt, sau poate fi facut sa arate mai lat, daca e cazul!

Dr. Cristina Toma, medic dentist: De asemenea, fatetele pot fi folosite pentru inchiderea spatiilor interdentare, in situatia in care pacientul refuza un tratament ortodontic.Si, atunci, se pot inchide aceste spatii cu ajutorul fatetelor.

Dar, cel mai adesea, fatetele sunt recomandate pentru a ajunge la o culoare uniforma a dintilor!

Dr. Cristina Toma, medic dentist: Fatetele sunt recomandate si in cazul in care albirea nu poate avea rezultatele dorite. Si amintim aici coloratiile tetraciclinice. Tetraciclina, administrata in timpul sarcinii, strabate bariera fetoplancentara, iar la copil, la dintii permanenti, se vor observa aceste coloratii tetraciclinice, care nu dispar la albire. Si, atunci, se recurge la metoda fatetarii. In momentul in care mama este gravida si ia tetraciclina in timpul sarcinii, aceasta tetraciclina va avea repercusiuni la nivelul dintilor copilului, aparand niste dungi portocalii-maronii-galbene la nivelul dintilor. De asemenea, intensitatea coloratiilor tetraciclinice este data de perioada administrarii si de cantitatea, de concentratia administrata.

Si anumite medicatii administrate in timpul copilariei pot duce la colorarea inestetica a dintilor!

Dr. Cristina Toma, medic dentist: De asemenea, in perioada copilariei, daca sunt administrate diferite medicamente sau chiar si fluor sau chiar si lipsa lui, la adulti se vor observa modificari la nivelul smaltului. Si, cum spuneam, acestea nu pot fi corectate cu ajutorul albirii, ci necesita fatetare.

Sensibilitatea crescuta la cald sau la rece poate fi, iarasi, o situatie in care se recomanda fatetele dentare!

Dr. Cristina Toma, medic dentist: De asemenea, in momentul in care exista fisuri foarte adanci la nivelul smaltului, stimulii termici pentru rece sunt transmisi la nivelul terminatiilor nervoase si atunci apare sensibilitatea la rece. Durerea, practic! Aceasta este rezolvata, intr-un stadiu mai avansat, de asemenea, cu ajutorul fatetelor. Problema apare insa in momentul in care fisurile nu sunt doar la nivelul fetei vestibulare, fata care se vede, ci sunt pe o alta fata a dintelui. De asemenea, durerea este perceputa diferit de fiecare pacient. Sunt unii pacienti care sunt mai sensibili si au dureri frecvente, acuza dureri frecvente la rece. In mod frecvent, auzim: “Ma dor foarte tare dintii in momentul in care beau rece sau trag aer rece sau orice rece!”

Dar cand sunt contraindicate fatetele?

Dr. Cristina Toma, medic dentist: Fatetele sunt contraindicate, insa, in momentul in care pacientul are bruxism. Deseori, pacientii care au bruxism se prezinta in clinica spunand ca vor dinti mai lungi. Bruxismul, intr-adevar, scurteaza dintii frontali, iar la nivelul dintilor cuspidati morfologia ocluzala se sterge. Nu le punem fatete in caz de bruxism sever, pentru ca nu stau. Se fisureaza, fiind din ceramica. Si, fiind foarte subtiri, acestia au risc de dezlipire si de fractura. Exista insa situatia in care pacientii, desi sunt constienti ca au bruxism, vor in continuare fatete, dar atunci le explicam si discutam, gasim alte solutii prin care putem rezolva aspectul inestetic, dar nu cu fatete, pentru ca acestea nu rezista in caz de bruxism. In primul rand, trebuie corectata aceasta cauza a bruxismului. Corectata in sensul in care pacientul trebuie sa poarte gutiere impotriva bruxismului.

Este important de stiut, de asemenea, ca o igiena dentara riguroasa este absolut necesara pentru cei care doresc fatetele dentare! 

Dr. Cristina Toma, medic dentist: O alta contraindicatie a fatetelor este in momentul in care pacientul are o igiena bucala necorespunzatoare. Acest lucru se vede in momentul in care se prezinta la prima vizita medicala pentru profilaxie. In situatia in care pacientul se prezinta la vizita medicala si observam ca exista depozite foarte mari de tartru, placa la nivelul dintilor si risc cariogen mare, un numar mare de carii… Trebuie discutat cu pacientul. Discutat in sensul in care acesta poate chiar nu stie cum trebuie sa-si efectueze un periaj corect si, atunci, va fi invatat, va fi educat din punct de vedere al igienei bucale sa foloseasca ata dentara, mijloace auxiliare de periaj, sa efectueze un periaj corect si sa se prezinte la vizite o data la sase luni, pentru profilaxie. Asta se poate corecta, insa, educand pacientul, invatandu-l cum sa-si efectueze un periaj corect, cum sa foloseasca mijloacele auxiliare de curatire si sa se prezinte o data la sase luni pentru igienizarea profesionala. Pacientul, oricum, va trebui, in momentul in care are aceste fatete, sa se prezinte o data la sase luni la control. De asemenea, pentru a verifica aspectul fatetelor si integritatea acestora.

Fatetele dentare pot aduce, astfel, un plus semnificativ din punct de vedere estetic!

Dr. Cristina Toma, medic dentist: Asadar, inainte de a fi lipite la nivelul dintelui, sunt conditionate cu niste substante speciale. De asemenea, si dintele este conditionat. In momentul in care se va face lipirea fatetelor pe dinte, nu exista absolut niciun risc de dezlipire si nici sa patrunda eventuale bacterii, sa se acumuleze placa bacteriana. Lipirea fatetei se face dupa ce fateta a fost conditionata in prealalbil cu anumite substante, dintele este conditionat, iar lipirea fatetelor se va face cu un ciment special.

Astfel, fatetele dentare pot schimba aspectul general al dintilor fara sa se vada ca, de fapt, este vorba de un tratament estetic!

Dr. Cristina Toma, medic dentist: Un efect estetic multumitor, atat pentru noi, ca medici, cat si pentru pacient, se obtine in momentul in care pragul este subgingival, adica trebuie slefuit dintele intr-un anumit fel. La nivelul fetei vestibulare, vorbesc de fatete, se va slefui  o grosime de smalt de 0,3-0,7 mm. Si, aici, depinde foarte mult de ce este de corectat.

Trebuie, insa, stiut ca, atunci cand se recurge la un asemenea tratament estetic, de regula este recomandata fatetarea mai multor dinti alaturati!

Dr. Cristina Toma, medic dentist: Daca doar un dinte sa zicem ca ar avea ceva de corectat din punct de vedere estetic si pacientul cere o fateta pe un singur dinte, de exemplu pe un incisiv central, este indicat sa se puna fatete si la nivelul dintilor vecini. Aspectul este mult imbunatatit. Ar trebui ca, in momentul in care s-ar pune o singura fateta pe un dinte, sa se reproduca integral aspectul, culoarea cu cea a dintelui de langa. Numarul de fatete este variabil de la un pacient la altul, dar indicat este ca, in momentul in care se doreste fatetarea incisivilor, sa se faca pe toti cei patru incisivi. Vorbesc de arcada superioara! Pe toti cei patru incisivi, inclusiv canini. Si indicat ar fi ca fatetele sa fie puse si la nivelul caninilor, uneori chiar si la nivelul primilor premolari. Se poate intampla chiar si la nivelul dintilor inferiori, dar, cum spuneam, depinde de la un pacient la altul, in functie de cat de mult dezgoleste din zambet in momentul in care zambeste larg.

Importanta este, insa, si alegerea culorii, sa nu fie de un alb nenatural!

Dr. Cristina Toma, medic dentist: Fatetele trebuie sa asigure si sa redea aspectul natural al dintelui. Alegerea culorii fatetelor este foarte importanta! Deseori, se prezinta pacienti care isi doresc niste fatete de un alb nenatural si discutam cu pacientul in privinta alegerii culorii si incercam sa ii sugeram, sa il orientam catre un aspect multumitor atat pentru noi, cat si pentru pacient, dar, in acelasi timp, sa nu fie un aspect nenatural.

Asadar, in multe situatii, pentru un zambet frumos si sanatos, fatetele dentare pot fi solutia recomandata, iar atunci cand zambetul tau e asa cum iti doresti ai mai multa incredere in tine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *