Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Cand se recomanda tratamentul de canal

Profesionistii Zambetului – Cand se recomanda tratamentul de canal
Duminica, 5 mai 2019, de la ora 09.30, pe Realitatea TV.
Invitati: Dr. Magda David, medic endodont, si dr. Ioana Macris, medic specialist endodont.
Emisiune sponsorizata de DentalMed Luxury Dental Clinic.
Un proiect ARENA Communications.

Cu totii am auzit de tratamentele de canal, dar, pentru a afla mai multe despre acestea si cand anume sunt recomandate, trebuie sa intelegem mai intai care este structura dintelui!

Dr. Magda David, medic endodont: Dintele are trei mari componente: smaltul, dentina si pachetul vasculo-nervos. Smaltul este cea mai dura structura din corpul uman si, cu toate acestea, ea poate fi strabatuta de bacterii. Bacteriile, din cauza faptului ca noi nu  intotdeauna ne spalam bine pe dinti, reusesc sa strabata aceasta bariera de smalt, ajung la dentina, care este mult mai slaba, in final ajung la nerv, asa cum toata lumea stie! Parcursul acesta poate dura variabil in timp, de la cateva luni la cativa ani si, in acest proces, apare durerea dentara.

Din cauza bacteriilor, apare procesul carios si, pe masura ce cariile devin din ce in ce mai mari, apar si durerile!

Dr. Magda David, medic endodont: La inceput, bacteriile patrund in smalt si se formeaza o carie de mici dimensiuni. In acest moment, de obicei nu apar dureri. Durerile apar, de obicei, cand aceasta carie ajunge la nivelul dentinei si se apropie de nerv.

Pe masura ce cariile provoaca dureri din ce in ce mai mari, pacientii incep sa ia analgezice, amanand, din pacate, vizita la medicul dentist!

Dr. Magda David, medic endodont: Pacientul ia analgezice, durerea trece, el nu se prezinta la medicul stomatolog si procesul continua fara ca el sa fie constient de asta pana cand caria ajunge foarte aproape de nerv. E posibil ca durerea sa fie din ce in ce mai mare, dar, atata vreme cat ea trece cu analgezice, in marea majoritate a cazurilor, pacientii nu se prezinta la dentist!

Asadar, vizitele periodice la medicul dentist sunt absolut necesare o data la sase luni!

Dr. Magda David, medic endodont: Este recomandat ca pacientii sa ajunga la medicul stomatolog o data la sase luni, pentru ca s-a ajuns la concluzia ca acesta este intervalul cel mai probabil sa apara noi carii. Cand pacientul vine la control, o data la sase luni, se fac investigatii radiologice care pot depista cariile incipiente. Exista posibilitatea ca la sase luni sa fie carii mai mari sau pacientul sa nu vina la sase luni. Si, atunci, in momentul in care pacientul se prezinta la stomatolog, nu are nicio suferinta, dar noi depistam carii, acestea trebuie tratate. Cu cat caria este mai mare, mai adanca, cu atat sensibilitatea este mai accentuata, ajungand chiar la durere. Caria foarte adanca, cea care ajunge la nivelul nervului, este cea care trimite pacientul de urgenta la dentist!

Atunci cand caria ajunge aproape de camera nervului, incep acele dureri insuportabile de dinti!

Dr. Magda David, medic endodont: In momentul in care caria ajunge foarte aproape de locul unde se afla nervul, incepe o durere foarte puternica, o durere care este numita in literatura de specialitate „turbarea dintilor“ si care ne duce chiar si in mijlocul noptii la dentist, atat este de puternica. De obicei, pacientul care se prezinta in urgenta cu o durere de genul acesta este un pacient care deja a luat foarte multe analgezice si care nu mai au efect. Intai, pacientul incepe sa ia analgezice. La inceput, durerea trece sau se diminueaza. Incet-incet, odata cu procesul de marire carios, analgezicele nu mai au efect, tratamentul, in conditiile in care nervul este suferind, inflamat, nu poate fi facut fara o anestezie foarte bine controlata, din cauza durerilor extraordinar de mari. Anestezia ne permite noua, dentistilor, sa curatam toata camera in care exista nervul dentar si sa continuam cu tratamentul de canal.

In aceste situatii de urgenta, se urmareste ca pacientul sa treaca de acea durere insuportabila, urmand ca tratamentul de canal sa se faca ulterior!

Dr. Magda David, medic endodont: In general, nu se face tratamentul de canal de la inceput la sfarsit in urgenta, tocmai din cauza inflamatiei foarte puternice a nervului dentar. Se pune, de obicei, un medicament care are rolul de a miscora suferinta nervului si obturatia se realizeaza ulterior intr-o sedinta de tratament obisnuita de la dentist. Pacientul revine in cabinetul stomatologic dupa cateva zile, in general. El se simte mult mai bine dupa interventia de urgenta si atunci se poate realiza tratamentul efectiv de canal. Nu uitati ca, in marea majoritate a cazurilor, urgenta stomatologica de genul asta se intampla noaptea. De multe ori, pacientii ajung in mijlocul noptii cu dureri foarte mari la dentist.

De ce aceste puseuri de durere au loc, mai ales, noaptea?

Dr. Magda David, medic endodont: Pacientii, in timpul zilei, luand analgezice, mai uita de durere, se mai iau cu altele, in momentul in care vine noaptea si trebuie sa se culce, isi dau seama ca nu pot sa adoarma, mai iau un analgezic… Practic, durerea e din ce in ce mai mare si ii trimite de urgenta la dentist. Un medic care primeste in urgenta noaptea un pacient, in general este un medic adus de acasa pentru interventii de urgenta. Tratamentul de canal in sine nu este o interventie de urgenta, tratamentul de canal este o interventie de sine statatoare. Urgenta este doar indepartarea durerii. Asta este, de fapt, scopul pentru care doctorul vine noaptea sa trateze pacientii. Tratamentul de canal este o interventie care necesita microscop, necesita mai mult timp, poate dura o ora si jumatate, poate doua ore si nu este un tratament care se efectueaza in urgenta, cand pacientul vine cu niste dureri foarte mari si vrea sa plece acasa sa mai apuce sa doarma cateva ore fara dureri.

Pentru a nu ajunge in asemenea situatii extrem de neplacute, trebuie respectate vizitele periodice la dentist, cand se realizeaza, de regula, si o radiografie panoramica!

Dr. Ioana Macris, medic specialist endodont: Radiografia panoramica este cea care ne arata o imagine de ansamblu, adica, printr-o singura radiografie, vedem toti dintii, vedem osul si atunci vedem, in mare, care sunt problemele. Pentru detalii, pentru fiecare dinte in parte, se fac radiografiile retroalveolare sau radiografiile mici, pe care le cunosc pacientii si, evident, in anumite situatii, si tomografii. Tomografia se face atunci cand nu poti sa vizualizezi pe radiografie, fie deloc, fie nu poti sa vizualizezi suficient, anumite leziuni, anumite probleme care nu pot fi vizualizate pe o imagine 2D. Radiografiile standard sunt imagini 2D. Tomografia aduce acest ajutor teribil de a vedea dintele in imagini 3D, care, in plus, pot fi rotite, se poate vizualiza dintele din orice unghi. Rezolutia imaginilor este foarte buna. In endodontie, avantajele sunt enorme fata de radiografie, pentru ca se vede tot sistemul de canale si canalele cele mai fine, se pot face masuratori, se vede dimensiunea canalelor, se vede in ce plan sunt grupurile, lucruri care pe o radiografie obisnuita nu pot fi decelate.

Dar care sunt dimensiunile unui canal?

Dr. Ioana Macris, medic specialist endodont: Dimensiunea unui canal variaza de la un dinte la altul, exista si canale foarte scurte, care au, de exemplu, 10 mm in total, pentru ca dimensiunea se masoara impreuna cu coroana dintelui. Se poate merge pana la 30 de mm sau peste 30 de mm, la canini, de exemplu, si se numeste lungime de lucru, adica lungimea canalului adunata cu inaltimea coroanei. Pentru ca este foarte greu sa masori, efectiv, numai canalul. Se masoara cu ace, ace de canal obisnuite, care au un stopper, un cerculet de cauciuc. Acela se fixeaza la nivelul coroanei dintelui si, in acest fel, se poate determina lungimea. In mod standard, actualmente se folosesc niste aparate care se numesc Apex locatoare, care stabilesc foarte precis lungimea canalului. Aparatul, practic, iti da un semnal, are un bip in momentul in care ai atins varful canalului. Ai pus stopperul pe ac si se masoara pe o rigla. Scoti acul si ai masurat si stii exact lungimea canalului. Sigur, se poate face o radiografie pentru a verifica acest lucru si se poate face tomografie, pe care masuratoarea este extrem de precisa.

Dar diametrul unui canal?

Dr. Ioana Macris, medic specialist endodont: Diametrul canalului variaza in functie de zona canalului – la intrarea in canal este mai mare, la varf este foarte mic. Si se merge de la milimetri – unu, doi milimetri – pana la zecimi de milimetru, deci sunt dimensiuni foarte, foarte mici. Tocmai in asta consta dificultatea tratamentelor de canal. Ca ele sunt atat de mici incat sunt greu de vizualizat cu ochiul liber si sunt si mai greu de vizualizat atunci cand se lucreaza pe dinti care se afla pe partea din spate a arcadei, acolo unde luminozitatea este si mai proasta si, atunci, sunt conditii mult mai vitrege pentru a vizualiza canalele. Tocmai de aceea a existat aceasta dorinta de a se inventa sisteme de magnificare pentru a vizualiza mult mai usor intrarile in canale. Initial, au existat lupele, dar lupele nu pot mari decat de 2-3 ori. Este o marire insuficienta pentru o marire de canal. In plus, lupele au dezavantajul ca, din cauza felului in care cade lumina pe campul operator, se creeaza umbre. Campul operator este foarte restrans la lupe. Cel care ne-a salvat, in final, a fost microscopul dentar. E un sistem optic care are niste lentile si o sursa de lumina coaxiala. Ambele elemente sunt foarte importante si ajuta la obtinerea unei imagini foarte bune, o imagine foarte marita si luminata a interiorului dintelui si a interiorului canalelor. Microscopul mareste, de exemplu, de la 2 ori, dar poate sa ajunga pana la 25 de ori, ceea ce lupele nu pot face. Dar dimensiunea medie la care se lucreaza, cel putin in endodontie, este cam de 10 ori. Pentru ca lumina este coaxiala, nu exista umbra, iar campul operator este mult mai larg.

Astfel, mijloacele moderne au schimbat modul de lucru si in endodontie! Vom discuta, bineinteles, pe larg in viitor despre ce inseamna tratamentul de canal modern si sigur, dar, pana atunci, nu uitati sa respectati vizitele periodice la dentist!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *