Emisiuni

Profesionistii Zambetului – Abordarea interdisciplinara in stomatologia moderna

Profesionistii Zambetului – Abordarea interdisciplinara in stomatologia moderna
Sambata, 16 martie 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitata: Doamna doctor Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie.
Emisiune sponsorizata de Unique Smile (www.uniquesmile.ro).
Un proiect ARENA Communications.

Astazi, in stomatologie exista mai multe specializari, precum pedodontia, ortodontia, parodontologia, implantologia, dar si altele, iar medicii specialisti in aceste domenii conlucreaza pentru succesul tratamentelor pacientilor!

Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: Abordarea interdisciplinara in stomatologie este un concept din stomatologia moderna, deoarece presupune colaborarea mai multor medici stomatologi, dar fiecare cu o specializare pe o disciplina in rezolvarea unui caz, caci pacientii au o patologie complexa. Cum este medicina generala, cu toate disciplinele ei – cardiologie, oftalmologie… si cum corpul este un intreg, la fel si in stomatologia moderna, s-a pus mai mult accent, in ultima perioada, pe separarea pe discipline. Acestea sunt, de exemplu, medicul chirurg dento-alveolar, medicul ortodont, care se ocupa cu alinierea dintilor, medicul protetician, care se ocupa strict cu partea de reconstituire a dintilor, cu lucrari dentare, medicul endodont, care se ocupa cu tratamentele dintilor care au dureri profunde si care necesita scoaterea nervului, popular sa spun… Medicul parodontolog, care se ocupa de problemele ce tin de tesutul de sustinere al dintelui, adica gingia si parodontiul, care inconjoara dintele… Nu in ultimul rand, un rol foarte important mai ales in preventie, il are medicul pedodont, care este medicul copiilor, sa spun asa! Si, atunci, in momentul in care toti acesti specialisti fac sedinte medicale, discuta un caz, fiecare se uita la cazul respectiv prin ochii lui si prin specializarea lui… beneficiul catre pacient este ca fiecare arie, in cazul ca exista probleme in cazul respectiv, este tratat de fiecare medic in parte. Adica mai multi specialisti spre un rezultat final mai bun!

Specializarile in stomatologie presupun multa pregatire, necesita mult timp, insa, asa cum stim din orice alt domeniu, doar astfel se poate ajunge sa fii cu adevarat specialist intr-un anumit subdomeniu, pe o anumita nisa!

Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: Ai nevoie, ca medic, sa mergi la multe cursuri, sa mergi la cursuri practice, la cursuri teoretice, la congrese pe specialitatea ta. Investitia in tine ca medic este una deloc neglijabila si… este foarte greu sa te specializezi pe stomatologie asa, ca un termen vast. Adica eu, ca medic ortodont, nu as putea sa ma duc sa ma specializez si sa fiu si un medic endodont de exceptie. Adica, da, invatam in facultate tot, cum sa facem un tratament de canal… insa, nemergand pe aceasta directie, nu m-am putut specializa foarte bine pe asta. Stiu sa o fac, dar nu o fac la nivelul la care o face, de exemplu, colegul care doar asta face in fiecare zi.

Iar colaborarile intre specialistii domeniului sunt in beneficiul pacientilor, astfel putandu-se rezolva cazurile complexe!

Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: De exemplu, am avut o pacienta care, de curand, a finalizat tratamentul la noi, un tratament ce a avut o durata de aproximativ trei ani. De ce asa de mult? Pentru ca dansa a venit cu niste probleme un pic mai complicate. A venit cu probleme pe partea de articulatii, cu dureri articulare, cu dureri in timpul masticatiei, cu blocaje ale articulatiei si ale muschilor si a ajuns la noi dupa nenumarate consultatii in alte specializari ale medicinei generale, neurolog…. S-a prezentat la noi cu o problema in zona articulatiei si cu dureri musculare, blocaje in aceasta zona… Facandu-i un examen complet, am inceput cu tratamentul articulatiei. Ne-a relatat ca inclusiv colegii de munca i-au spus ca este un zgomot deranjant pe care il aud momentul in care ea isi serveste masa si ca e nevoie sa se deplaseze singura intr-o alta camera din cauza disconfortului auditiv pe care il creeaza persoanelor din jur. Am inceput tratamentul articulatiei, care, in principiu, este o specializare ce tine de partea de ortodontie, iar in acelasi timp am tratat si dintii pacientei, care aveau nevoie de obturatii a fi schimbate… A mai avut un dinte cu probleme, cu un tratament de canal mai vechi care a facut o infectie. A fost nevoie sa il tratam si pe acela. Si de ce spun ca s-a mers in paralel? Deoarece la prima sedinta nu s-a putut efectua un tratament pana la capat, deoarece a inceput tratamentul articulatiei, s-a relaxat usor, iar apoi am putut continua cu restaurarile pe dintii respectivi, plombe, tratamente de canal… A fost nevoie de extractia molarilor de minte, care a fost facuta de medicul chirurg. La finalizarea tratamentului articulatiei, pacienta a beneficiat si de un tratament ortodontic. Scopul nostru era sa ii aducem un zambet frumos pacientei si sa abordam partea functionala, sa mergem pe o sincronizare intre pozitia corecta a articulatiei si pozitia dintilor, pentru ca asta inseamna, de fapt, abordarea interdisciplinara. Sa oferi nu doar un rezultat estetic, ci sa oferi si un rezultat functional. Pacienta sa se simta bine in momentul in care mesteca, sa nu mai aiba simptomatologia respectiva: dureri, pocnituri si alte simptome cu care aceasta s-a prezentat.

Astfel, astazi, pentru rezultate mult mai bune, modul de abordare si de realizare a tratamentelor stomatologice s-a schimbat!

Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: In trecut, sa spun, trendul era sa mergi la stomatolog atunci cand ai o problema, te doare o masea, te doare un molar, s-a umflat sau alte lucruri. Medicul respectiv trata problema pentru care tu te-ai prezentat, poate uneori facand abstractie de restul cavitatii orale. La scurt timp, apare o alta problema, intr-o alta parte a gurii, te prezinti, o rezolvi si pe aceea si tot asa… Multi pacienti ne spun la prima consultatie: “Am fost la o gramada de dentisti, o problema am rezolvat-o acolo, alta dincolo!” Si, atunci, nu ajungi sa stabilesti un echilibru al cavitatii orale si sa ajungi sa bifezi functia, partea de functie care este importanta. Unii pacienti inteleg, cei care, mai ales, ajung sa simta durere, cum era pacienta de dinainte, si acel disconfort articular… Unii pacienti prefera doar tratamentul strict al efectului pe perioada scurta, insa e important sa mentinem o legatura cu ei si sa le explicam foarte, foarte bine. Asta se educa! Medicina evolueaza, deci sa nu mai facem lucrurile pe care le faceam inainte daca ne dorim altfel de rezultate. Rezultate mai bune si mai predictibile in timp!

Daca ne dorim, asadar, un zambet frumos si sanatos, trebuie sa intelegem si faptul ca trebuie sa respectam vizitele periodice la dentist, pentru a preveni problemele care ar putea sa apara!

Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: Dupa finalizarea unui tratament complex, care necesita o buna colaborare intre medicii specialisti, cum am spus, si buna intelegere a pacientului, si receptivitatea sa, deschiderea, disponibilitatea inclusiv a timpului, si cea financiara, intr-un caz complex, ajungi sa termini cazul si sa fie totul bine si toata lumea sa zambeasca frumos la final. Mai este inca un aspect ce tine de educarea noastra ca pacienti: sa ne prezentam la controalele de sase luni. Se spune control de rutina! Rutina poate fi un termen asociat cu ceva negativ, insa rutina nu inseamna neaparat ca, da, vin, m-a chemat medicul, am mai bifat acolo ceva. Nu, este spre beneficiul pacientului, pentru ca foarte mici probleme pot fi evidentiate la un astfel de control. Al doilea aspect este ca acasa, cu toate metodele si produsele de igiena si dispozitive care ne ajuta in realizarea igienei acasa, nu putem sa ne realizam o igiena corecta, da? Si, atunci, in momentul in care venim la sase luni, este indicat sa facem si o igienizare, facuta de medic in cele mai ascunse coltisoare, ca sa zic asa, si asta ne aduce noua mentinerea starii de sanatate in timp.

Dar care este raportarea reala a pacientilor la aceste sfaturi privind preventia?

Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: Multi pacienti sunt foarte deschisi si receptivi la aceste interactiuni, insa mai este si un procent care spun: “Sunt bine, sunt fericit, nu ma doare, multumesc de telefon, va contactez eu daca am o problema!” Ideea nu este de a ajunge intr-un moment cand ai o problema sa vii la dentist, pentru ca atunci, de multe ori, poate fi prea tarziu. Un dinte care nu se mai poate recupera! Se pierde un dinte, ajungem apoi la interventii, la implanturi, la interventii de aditie osoasa. Adica lucrurile se complica si de aceea e important sa venim la sase luni.

Astfel, pacientii trebuie sa inteleaga ca aceasta abordare interdisciplinara este in avantajul lor si sa colaboreze cu echipa medicala!

Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: La sedintele de prezentare a planului de tratament, de obicei, pacientii se obisnuiesc cu primul medic care “a pus mana pe ei”, sa zic, si mai aud lucruri de genul: “Hai, faceti-mi dumneavoastra, eu am incredere in dumneavoastra, nu ma mai trimiteti la alt medic!” Le explic foarte frumos ca medicul respectiv face partea respectiva mult mai bine decat mine. Eu nu o fac si nu il trimit pentru ca eu nu o fac, ci il trimit pentru ca stiu ca, in mainile lui, acea parte are un rezultat mult mai bun si ca portiunea mea de tratament, tratamentele ortodontice, de aici pana aici, o sa o realizam de un real succes, dar avem nevoie si de colegul nostru, care… particica lui, tot asa, o va realiza in conditii bune!

Asadar, abordarea interdisciplinara in stomatologia moderna, dincolo de faptul ca presupune colaborarea intre medici specialisti in diverse ramuri ale stomatologiei, presupune si o alta mentalitate a pacientilor! Intelegerea faptului ca astfel se pot obtine rezultate durabile, predictibile si zambetul mult dorit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *